Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Kína a nagy országok közötti új típusú kapcsolatot szorgalmazza

Az Egyesült Államok "konstruktív szerepet játszik" az ázsiai és csendes-óceáni térségben, de elvárja, hogy Washington tartsa tiszteletben Kína alapvető érdekeit.
Kína reméli, hogy az Egyesült Államok hajlandó egy újfajta kapcsolatrendszer kialakítására vele, s ez a kölcsönös tiszteletre és előnyökre fog épülni - hangoztatta Jang Csie-cse kínai külügyminiszter, a külügyeket felügyelő államtanácsosi poszt várományosa szombaton.

A tárcavezető a kínai parlament éves ülésszakán tartott hagyományos külügyminiszteri sajtókonferencián üdvözölte, hogy az Egyesült Államok "konstruktív szerepet játszik" az ázsiai és csendes-óceáni térségben, de elvárja, hogy Washington tartsa tiszteletben Kína alapvető érdekeit. Jang kiemelte: országa különösen számít a tajvani kérdés és más kényes témák "megfelelő" kezelésére.

"Vizsgáljuk a kibertér csatatérré változtatásának problémáját, avagy ... (az internetnek) a más országok belügyeibe való beavatkozás céljáró történő használatát" - mondta egy kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy ezen a területen "szabályokra és együttműködésre van szükség, nem háborúra". "Kína reméli, hogy a felelőtlen kritikák ez ügyben véget érnek." Ezzel az amerikai vállalatok elleni kínai hackervádakra utalt, amelyek Jang szerint "megalapozatlanok", és inkább a szenzációkeltést szolgálják.

A kínai-japán területi vita, s az ebből fakadó feszültség is nagy hangsúlyt kapott a sajtókonferencián. Jang határozott véleménye, hogy a mai helyzetért Tokió a felelős, mert - mint mondta - Japán egyoldalú lépéssel törvénytelenül elfoglalta a kelet-kínai-tengeri Tiaojü-szigeteket. Megerősítette Peking álláspontját, miszerint a szigetek Kína területének szerves részét képezik, s Japánnak a történelmet tisztelve, a realitásokkal szembenézve "valódi lépésekkel ki kell javítania hibáit", hogy a feszültség ne nőjön, nem beszélve arról, hogy akár ellenőrizhetetlenné válhat.

A Kína más szomszédjaival fennálló területi vitákkal kapcsolatban Jang egyrészt aláhúzta, hogy országa határozottan megvédi szuverenitását és törvényes jogait, másrészt jószomszédi kapcsolatokra törekszik. Utalt arra, hogy a Kína és a szomszédos országok közti kereskedelmi forgalom tavaly már meghaladta mind az Európával, mind az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem forgalmát, és tovább nő majd.

A Koreai-félsziget nukleáris leszerelésének kérdésével kapcsolatban a külügyminiszter megjegyezte: a szankciók alapvetően nem hoznak megoldást, nem jelentik a végét a problémának. Az észak-koreai kísérleti atomrobbantás kiváltotta feszült helyzetre utalva megállapította: "ez nem az, amit látni szeretnénk". Mint mondta, átfogóan és kiegyensúlyozottan, tárgyalásokkal és valamennyi érintett fél aggodalmait szem előtt tartva lehet csak rendezni a kérdést.

Azzal, hogy az új kínai elnök első útja Oroszországba vezet, új lendületet szeretnének adni a kétoldalú kapcsolatoknak, az "átfogó és stratégiai partnerségnek" - mondta.

Európával kapcsolatban Jang Csie-cse kérdésre válaszolva megjegyezte: a napenergia-eszközökkel szembeni uniós, dömpingellenes intézkedéseket, a vámok kivetését Kína protekcionista lépésnek tartja, és további párbeszédet sürgetett a kérdésben.

Olvasóink írták

  • 1. GondaIstván 2013. március 10. 11:15
    „"Kína reméli, hogy az Egyesült Államok hajlandó egy újfajta kapcsolatrendszer kialakítására vele"
    Magyarul, Kína utólérte az USA-t és most már egyenrangú nagyhatalomként ketten uralják a világot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nicolás Madurót beiktatták ideiglenes elnöki hivatalába Venezuelában

Letette a hivatali esküt a venezuelai parlamentben Nicolás Maduro alelnök, aki Hugo Chávez államfő… Tovább olvasom