Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Kína a ˝törvényellenes˝ tüntetések beszüntetését követeli

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét.
Az általa törvényellenesnek nevezett hongkongi tüntetések beszüntetését követelte Kína.

"A fiatal diákoknak is tartaniuk kell magukat a törvényekhez" - írta kommentárjában a Népújság című pártlap szombaton. Az egy hete tartó demokráciapárti tüntetések és azok "politikai vetületei" sértik a kínai népköztársaság különleges közigazgatási területére vonatkozó törvényeket.

"Ezek a megmozdulások kétségtelenül a jogállamiság megsértéséhez vezetnek, komolyan megzavarják a társadalmi rendet, gazdasági veszteségekhez és talán áldozatokhoz vezetnek" - írta a Népújság.

A pártlap kiállt a hongkongi rendőrök mellett. "Csak akkor vetettek be könnygázt, amikor már nem volt más eszközük a demonstrálókkal szemben. A tüntetők meg akarták törni a rendőri vonalakat és esernyővel támadtak a rendőrökre" - emlékeztetett a kommentár.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden szavazásra jogosult polgár szavazhat, de csak abból a 2-3 jelöltből választhatnak majd, akiknek a személyéről a kínai törvényhozás augusztusi döntése értelmében egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket szélesen képviselő bizottság dönt. A diákok azonban szabad jelöltállítást követelnek, úgy vélik, a jelölő testület nem fedi le kellőképpen a hongkongi társadalmat. Peking szerint azonban a hongkongi alaptörvény, más néven "minialkotmány" egyelőre kizárja a szabad jelölés rendszerét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb brit túszt fejezett le az Iszlám Állam

A 47 éves Alan Henninget tavaly ejtette fogságba a fegyveres szervezet Szíriában, ahol a férfi egy… Tovább olvasom