Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Kína felvásárolja a Nagy-tavak élővilágát veszélyeztető busákat

Megoldódni látszik az amerikai Nagy-tavak élővilágát veszélyeztető busák sorsa: a betolakodó halfaj Illinois állam folyóiból kihalászott egyedei ínyencfalatként Kínába kerülnek.
A jövő év végéig 13 600 tonna busa kihalászását, feldolgozását és leszállítását vállalta az egyik helyi halgazdaság, a pearli Big River Fish a pekingi Csocsen (Zhuochen) állattenyésztési vállalattal kötött szerződésben - jelentette be Pat Quinn, Illinois szövetségi állam kormányzója.

"Minden várakozásunkat felülmúlta az amerikai cégtől kapott busák kiváló minősége és íze. Ezeknek a halaknak óriási felvevőpiaca lesz Kínában" - hangsúlyozta közleményében a pekingi vásárló képviseletében Liang Csang (Liang Chang) elnök.

Az illinois-i és a szövetségi hatóságok tavaly elektromos védőkorlátokkal, méreggel és a hajózási útvonalak tervezett lezárásával igyekeztek feltartóztatni a falánk pettyes busák (Hypophthalmichthys nobilis) és a fehér busák (Hypophthalmichthys molitrix) előrenyomulását a Nagy-tavakig, ahol veszélybe sodorhatnák az ökorendszert, és ezen keresztül a 7 milliárd dollár éves összbevételt termelő ottani halászatot és horgászatot.

A pontyfélék családjába tartozó busa, amelynek eredeti élőhelye Kína, az 1970-es években került az Egyesült Államok déli részére: haltenyésztők importálták az első példányokat a medencék tisztítására. Az 1990-es évek áradásaiban a több mint 45 kilósra is megnövő, szapora busák kiszabadultak a halastavakból és eljutottak a Mississippi medrébe, innen özönlötték el az Illinois és Missouri folyókat, manapság pedig már a Nagy-tavak határán is előfordulnak.

Különösen elszaporodtak a Mississippi folyó vízgyűjtő medencéjében és az Illinois folyóban, ahol megszokott látványt jelentenek az elhaladó motorcsónakok elől a levegőbe ugráló példányaik. Ezeket a folyókat Chicago körül csatornák kötik össze a Michigan-tóval, a Nagy-tavak egyik tagjával. Michigan a Nagy-tavak körüli más szövetségi államokkal együtt az összeköttetés megszüntetését kérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanmillió forint kártérítés egy görögnek, akit töröknek tüntettek fel egy svéd joghurton

Közel 60 millió forintnak megfelelő kártérítést üti a markát annak a görög nyugdíjasnak, akit egy… Tovább olvasom