Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kína hajlik a gazdasági együttműködésre

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök békülékeny hangot ütött meg Barack Obama amerikai elnökkel folytatott megbeszélésén, amikor kijelentette, hogy országa nem törekszik kereskedelmi mérleg többletre az Egyesült Államokkal és szándékában áll a kereskedelmi forgalom kiegyensúlyozása és elkerülte, hogy a deviza árfolyamok kérdésében a két ország között fennálló nézeteltéréseket szóba hozza.
"Kína nem törekszik kereskedelmi mérleg többletre" - mondta Ven Csia-pao, hozzátéve, hogy kormánya "a bilaterális kereskedelmi forgalom kiegyensúlyozását szorgalmazza."

"A nemzetközi kereskedelmi forgalom és beruházások felélénkítése elősegíti a globális pénzügyi válság leküzdését és gyorsítja a világgazdasági növekedés ütemét" - mondta a kínai miniszterelnök, és összefogást sürgetett "a kereskedelmi és beruházási protekcionizmus ellen".

Ven Csia-pao kijelentései valószínűleg nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy kiengeszteljék azokat az amerikai gazdasági köröket és politikusokat, akika Pekinget a jüan árfolyamának mesterségesen alacsony szinten tartásával vádolják, s ebben látják a magas amerikai kereskedelmi hiány és a növekvő nemzetközi kereskedelmi egyensúlytalanság elsőszámú okát.

A kínai miniszterelnök által megütött békülékeny hang és Obama elnök egyértelműen pozitív beállítása a kínai állami médiában azonban mérsékelten pozitív mérleggel zárta a kereskedelmi és pénzpolitikai kérdésekben fennálló mély nézetkülönbségeket feltáró négy napos találkozót.

"A Nyugat Kínáról alkotott véleménye fokozatosan változik és pozitív fordulatot vett, miután Obama elnök ázsiai útja során többször is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem törekszik Kína növekedésének kordában tartására, hanem a nemzetek közösségének erős és virágzó tagjaként szeretné üdvözölni" - írta az Új Kína hivatalos hírügynökség kommentárja. Obama elnök kijelentése "jó kiindulási pontja lehet az kínai-amerikai kapcsolatok további javulásának" - hangsúlyozta az Új Kína.

A jüan árfolyamáról kínai részről tett bármilyen megjegyzés hiánya azonban árulkodó jele annak, hogy nem történt közeledés a két ország között a kérdésben.

Kína óriási kereskedelmi mérleg többletet halmozott fel az Egyesült Államokkal szemben és egyben az amerikai kincstárjegyek legnagyobb külföldi birtokosa is. Kína 2,27 ezer milliárd dollár deviza tartalék felett rendelkezik, a világ összes országa közül a legnagyobb összeggel. Elemzői becslések szerint tartalékainak mintegy kétharmadát dollárban denominált befektetések alkotják.

Szeptemberben 9,2 százalékkal 22,1 milliárd dollárra nőtt az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje Kínával szemben, ami 2008 novembere óta a legnagyobb hiány.

"Egy stabil, együttműködő és előre tekintő kínai-amerikai viszony javára válna mindkét országnak és az egész világnak is" - mondta Ven Csia-pao Obama elnöknek. A jól csengő megfogalmazás ellenére szakértők és hivatalos körök mindkét oldalon úgy látják, hogy az amerikai elnök látogatása nyomán sem azonnali politikai irányváltásra, sem a jüan árfolyamával szemben felvett álláspontok közeledésére, sem az amerikai dömpingellenes törvények enyhítésére, sem Peking polgári jogokat korlátozó és tibeti politikájával szemben megfogalmazott washingtoni kritikák élének tompítására nem lehet számítani belátható időn belül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi prímások találkozója Csíkszeredában

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes immár 12. alkalommal szervezi meg az Erdélyi Prímások… Tovább olvasom