Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kína nem akar űrháborút

Kína továbbra is ragaszkodik a világűr békés célú feltárásához és használatához – állapította meg a kínai elnök, egyben a központi katonai bizottság elnöke, Hu Csin-tao (Hu Jintao) pénteken Pekingben.
"Kína határozottan kitart nemzetvédelmi politikájának védelmi jellege mellett, és sosem fog törekedni katonai terjeszkedésre, vagy bármilyen fegyverkezési versenyre, és sosem fog fenyegetést jelenteni egyetlen országra nézve sem" – állapította meg Hu, amikor a kínai légierő megalapításának 60. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi fórum résztvevőit fogadta.

Peking már csütörtökön hivatalosan cáfolta, hogy részt kívánna venni a világűrre kiterjedő fegyverkezési versenyben, elhatárolódva a hadsereg egy vezető tábornokának álláspontjától, amely szerint a kínai hadseregnek fel kell készülnie a világűr felfegyverzésére.

"Szeretném aláhúzni, hogy Kína továbbra is kiáll a világűr békés hasznosítása mellett, és ellenzi annak felfegyverzését" – állapította meg sajtótájékoztatóján Ma Csao-hszü, (Ma Zhaoxu) külügyi szóvivő. Hozzá tette: "Kína soha nem vett részt a a világűrre kiterjedő fegyverkezési versenyben, és ahhoz a jövőben sem fog semmilyen formában csatlakozni. Ebben a kérdésben Kína álláspontja változatlan."

A szóvivő azért kényszerült a hivatalos álláspont megerősítésére, mert a kínai sajtóban megjelent, majd a nemzetközi sajtóban is elterjedt a kínai légierő parancsnokának, Hszü Csi-liangnak (Xu Qiliang) azon megállapítása, miszerint a világűr felfegyverzése "történelmi szükségszerűség".

Hszü úgy nyilatkozott, hogy Kínának szüksége van egy olyan védelmi jellegű világűrbéli haderőre, amely megfelel a nemzet fejlettségének és az űrkorszak igényeinek. Az 1950-es születésű tábornok véleményét először a kínai hadsereg napilapjának hétfői száma közölte.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. november 07. 12:15
    „Lehet,hogy a"Gangenek" mintájára a tenger alá menekülnek az űrháború elől? Ezért építették a tengeri alagutat.”
  • 1. unknown 2009. november 06. 07:29
    „Az a szomorú igazság, hogy sajnos nem így van, nem így lesz. Mert már Kína is végzett műholdlelövés (megsemmisítés) sikeres kísérletet, ami arra utal, hogy felkészült és rendelkezik ennek technológiájával. Másrészt egy világhatalmi gazdasági jellegű terjeszkedés folyamatban éppen arról nem mondhat le, ami ennek előre haladását biztosítja. Ne legyünk naívak, ezt Kína se próbálja elhitetni senkivel, amit az ember képes megvalósítani akár békés, akár erőfitogtató szándékkal, azt meg is teszi. Lényével ellentétes lenne, ha nem tenné. Sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sofőr: épp most loptam!

Csak alkoholtesztre állított meg a rendőrség egy teherautóst az Egyesült Államokban, de rögvest… Tovább olvasom