Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Kínai sajtó: kettős mércét használ a Nyugat a terrorizmus megítélésében

Szerintük egyes nyugati médiumok a 29 ártatlan civil halálával végződő kunmingi késeléses mészárlást nem nevezik terrorcselekménynek.
A kínai újságíró-szövetség szerint egyes nyugati médiumok kettős mércét használnak azzal, hogy a 29 ártatlan civil halálával végződő kunmingi késeléses mészárlást nem nevezik terrorcselekménynek. Az amerikai külügyi szóvivő is csak kínai nyomásra mondta ki ezt a kifejezést a múlt hét végi támadással kapcsolatban.

A kínai állami hírügynökség, a Global Times című lap és az online közösség mikroblogjai több kommentárt, vitacikket, bejegyzést jelentettek meg, amelyekben nehezményezték, hogy a nagy nyugati hírügynökségek, a főbb lapok és televíziók kerülték a terroristák megnevezést, helyette támadókat és aktivistákat emlegettek. Az újságírók érdekvédelmi szervezetének hivatalos közleménye szerint ezekben a beszámolókban "megsértették az objektivitás elvét, a szakma etikai normáit".

A kínai hatóságok közvetlenül a történtek után közölték, hogy hszincsiangi szakadárok követték el a véres terrortámadást. A csaknem félórás mészárlásnak 143 sérültje is van, közülük húszan kritikus állapotban. A tettesek közül négyet a rendőrök a helyszínen lelőttek, egy sebesült nőt és - később - három társát elfogták.

Az újságírók szövetsége arra szólította fel a világ újságíróit, hogy "tartsák be a szakma etikai kódexét, szakítsanak a politikai elfogultsággal, utasítsák el a terrorizmust védő hamis információk közvetítését és ítéljék el a terrorizmus minden formáját".

A Hszinhua állami hírügynökség kommentárjában elsősorban a CNN amerikai hírtelevíziót bírálta, amiért jelentésében "szinte ironikussá téve" idézőjelbe tette a terroristák szót, megkérdőjelezve a minősítést.

A hivatalos média fájlalta azt is, hogy az amerikai nagykövetség ugyancsak nem volt hajlandó együttérzését kifejező közleményében terrorcselekménynek nevezni a történteket.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjétől a hongkongi Phoenix televízió riportere hétfőn ezért megkérdezte, hogy miután a bostoni bombarobbantást és a tavalyi oroszországi merényletet is terrortámadásnak minősítették, a kínai eset után miért tartózkodtak ettől. Jen Psaki végül úgy fogalmazott: "a kínai médiából származó információkból úgy tűnik, hogy terrorcselekmény történt, amelynek során válogatás nélkül támadtak civilekre, vagyis ez alapján terrorcselekménynek nevezhető".

A kínai parlament szóvivője, Fu Jing keddi sajtóértekezletén több megértést és támogatást kért a nemzetközi közösségtől a terrorizmus elleni harchoz, mivel - jelentette ki - a jelenséget nem lehet országhatárok közé szorítani.

A kínai média a napokban folyamatosan közli híreit, összefoglalóit arról, hogy mely ország vezetői fejezték ki részvétüket a kunmingi tragédia miatt és ítélték el a terrortámadást. Európából például az uniós intézmények, Németország, Franciaország, Spanyolország mellett a magyar külügyminisztérium közleményét is ismertették, amely szerint Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját, és elfogadhatatlannak tartja a civil lakosság ellen elkövetett értelmetlen erőszakos cselekedetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra támad a tél Amerikában: áramkimaradások és 30 centi hó

Virginia, New Jersey, Delaware, Mississippi és Tennessee kormányzója szükségállapotot hirdetett. Az… Tovább olvasom