Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Kínos Németország számára az afgán incidens

Németország - Meglehetősen kínos Németország számára az a legutóbbi afganisztáni incidens, amelynek során a Bundeswehr ott állomásozó egységei Kunduz tartományban tévedésből öt afgán katonát megöltek, többet pedig megsebesítettek.
A történtek miatt részvétét nyilvánította Hamid Karzai afgán elnöknek és az ország népének Angela Merkel kancellár és Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vasárnapi beszámolója szerint a NATO vizsgálatot indított az ügyben.

A tragikus tévedés - mint a védelmi minisztérium fogalmazott - péntek este történt, amikor német katonák afgán civil járművekre nyitottak tüzet. Az autók nem tettek eleget az ellenőrzést célzó felszólításnak, és a német katonák ezt követően - tálib támadóktól tartva - lőttek.

A súlyos incidenst alig néhány órával előzte meg az a támadás, amelynek során a tálibok ugyancsak Észak-Afganisztánban aknamentesítést végző német katonákra támadtak, hármat közülük megöltek, és többet megsebesítettek. A súlyos sebesültek közül négyet azonnal hazaszállítottak Németországba, és a koblenzi katonai kórházban ápolják őket.

A vasárnapi német lapok idézték Hamid Karzai elnököt, aki az afgán áldozatok kapcsán arról beszélt: a Nyugatnak ügyelnie kell arra, hogy az afgán lakosság katonáit ne tekintse a lázadók támogatóinak. Karzai legfőbb belpolitikai riválisa, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter pedig azt hangoztatta, hogy a német egységeknek a jövőben jóval körültekintőbben kell eljárniuk. Abdullah úgy vélekedett, hogy a történteket mielőbb ki kell vizsgálni, a vizsgálat eredményeit pedig haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni. Ellenkező esetben az incidens a NATO- és ezen belül a német támogatás megítélésében rendkívül negatívan befolyásolhatja a lakosság hangulatát - tette hozzá.

Értesülések szerint a német ellenzéki pártok el akarják érni, hogy a húsvéti ünnepek után a parlament rendkívüli ülésen tűzze ismét napirendre az afganisztáni német szerepvállalás ügyét. A Baloldal pártja máris felhívásban sürgette a német katonák azonnali kivonását.

Olvasóink írták

  • 2. papipa 2010. április 04. 14:30
    „Ménem átak mög???!!!”
  • 1. dodó 2010. április 04. 13:30
    „Kínos???
    Milyen kínos lehet az ártatlanul megölt és megsebestett afgánoknak és hozzátartozóiknak...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantás egy vasúti pályán Dagesztánban

Dagesztán - Robbantás következtében kisiklott egy tehervonat nyolc vagonja, és egy kocsi ki is… Tovább olvasom