Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Kisebbségi kormányt alakítanak a portugál szocialisták

Portugália - Kisebbségi kormányt alakítanak a parlamenti választásokon győztes portugál szocialisták, mivel a kormányalakítási tárgyalásokon egyetlen másik pártot sem tudtak megnyerni koalíciós partnernek - jelentette be José Sócrates kormányfő-pártvezető.
Sócrates csütörtök este televíziós beszédben tudatta a választókkal, hogy négy másik parlamenti párttal két napon át folytatott megbeszélések után kisebbségi kabinet megalakításáról határoztak. A politikai elemzők nagy része éppen erre számított.

Jóllehet a balközép portugál szocialisták (PS) mellett egyetlen ellenzéki párt sem akarta magát tartósan politikailag elkötelezni, Sócrates szerint valamennyien kinyilvánították készségüket arra, hogy az ország politikai stabilitása érdekében bizonyos kompromisszumokat kössenek.

A kisebbségi kormányzás azt jelenti, hogy a PS-nek a tőle jobbra és balra álló pártokkal kötendő alkalmi megegyezésekkel kell biztosítania minden egyes törvénytervezet parlamenti elfogadását.

A Sócrates vezetésével az elmúlt négy évben kormányzó portugál szocialisták a szeptember végi parlamenti választásokon győztek ugyan,
de elvesztették abszolút többségüket: 97 mandátumot nyertek a 230 tagú lisszaboni parlamentben, szemben az előző ciklusban birtokolt 121 képviselői hellyel.

Portugália Nyugat-Európa legszegényebb állama, s olyan problémákra kellene gyorsan megoldást találnia, mint az államadósság, a munkanélküliség és az államháztartási hiány növekedése, valamint az életszínvonal lemaradása más európai országokéitól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai kormány sok nagybanktól visszakéri a segélyeket

Az amerikai kormány azt akarja, hogy a megerősödött helyzetű nagybankok fizessék vissza az államnak… Tovább olvasom