Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Kiszabadult Fikret Abdic, sokezres éljenző tömeg várta

Kiszabadult pulai börtönéből pénteken Fikret Abdic egykori bosnyák szakadár vezető, aki háborús bűnök elkövetése miatt tíz évet és kilenc hónapot - büntetésének kétharmadát - töltött börtönben.
A fegyintézet kijáratánál háromezres éljenző tömeg várta a 72 éves Abdicot, az elítélt híveit 43 busz szállította az Adria-parti városba a Bosznia északnyugati részén fekvő Velika Kladusából és környékéről, illetve máshonnan is.

Abdicot feltételesen helyezték szabadlábra. A bíróság közölte: nincs akadálya annak, hogy politikával foglalkozzon a feltételes szabadlábra helyezésről szóló bírósági határozat szabta keretek között. Nermin Puric, az Abdic nevével fémjelzett Demokratikus Népi Szövetség (DNZ) nevű párt szóvivője közölte pénteken, hogy a DNZ áprilisban tart tisztújító kongresszust, s amennyiben Abdic politizálni kíván, a párt kapui tárva-nyitva állnak előtte.

Fikret Abdic mozgását a bíróság nem korlátozza, szabadon visszatérhet Boszniába, de rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen. Puric szerint Abdic egyelőre nem fog hazatérni, kladusai házát felgyújtották.

A Dnevni Avaz című szarajevói lap, amely cikkének címében "bűnözőnek" nevezi az elítéltet, azt írja pénteken, hogy a közeljövőben a rijekai megyei bíróságon folytatódnia kell a Fikret Abdic és fia, Ervin elleni pernek. Mindkettejüket gazdasági bűntények elkövetésével vádolják.

Abdicot 2002-ben húsz év börtönbüntetésre ítélte a károlyvárosi (Karlovac) bíróság a polgári lakosság és hadifoglyok ellen elkövetett háborús bűnök miatt, de három évvel később 15 évre mérsékelte büntetését a legfelsőbb bíróság.

Abdicot, az Agrokomerc vállalat tulajdonosát egykoron Bosznia egyik leggazdagabb embereként tartották számon, s népszerű politikus is volt.

A boszniai háború idején szembefordult az Alija Izetbegovic vezette bosnyákokkal. 1993-ban Bosznia északnyugati részén kikiáltotta a "Nyugat-boszniai Autonóm Területet". E "miniállam" vezetőjeként több ezer fős hadsereget szervezett, és Bihac, Cazin, valamint Velika Kladusa környékén a bosnyák hadsereg ellen harcolt. Mintegy ötezer embert tartottak fogva az ellenőrzése alatt álló területeken felállított gyűjtőtáborokban, ahol többen belehaltak a kínzásba és a kényszermunkába.

A háború után, 1995-ben az egykori lázadóvezér Horvátországban keresett menedéket, és ott állampolgárságot kapott, de 2001-ben bíróság elé állították.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2012. március 10. 11:41
    „Barrosonak nincs véleménye, mások diktálják a tempót az EB-ban!”
  • 1. Apátfalvi** 2012. március 09. 23:48
    „Ide megy a Clinton-levél? Barroso-nak mi a véleménye a t. úrról?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország: kilenctagú család halt meg egy uráli lakástűzben

Egy kilencfős orosz család minden tagja életét vesztette egy lakástűzben péntek délelőtt az uráli… Tovább olvasom