Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kiszáradt a védett Tisza-holtág Kelet-Szlovákiában

Szlovákia - Kiszáradt a Tisza-holtág, a folyó régi és új medre közti tájegység a kelet-szlovákiai Nagytárkány település határában - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.
Bogoly János biológus szerint a szokatlan jelenséget több különböző tényező egyidejű hatása válthatta ki. Az egykori folyómeder az elmúlt években nem kapott megfelelő vízutánpótlást, ugyanis jelentősebb áradás sem idén, sem tavaly nem volt a térségben. A területre kevés csapadék hullott, és a Magyarországon nemrégiben megépített száraztározók miatt a folyó vízszintje sem emelkedett nagyobb mértékben. A fokozatosan kiszáradó területről a múlt héten környékbeli halászok több száz értékes halat halásztak ki, így ezek az állatok megmenekültek a pusztulástól.

A biológus tájékoztatása szerint a két folyó közti parcella számtalan ritka és védett növény-, illetve állatfaj természetes élettere, ezek az egyedek a most kialakult helyzetben rendkívüli veszélybe kerültek.

A Nagytárkány határában lévő 734 hektáros terület 2005-ben rákerült a nemzetközi fontosságú vizes területek jegyzékére, az úgynevezett ramsari listára.

A vonatkozó egyezményt 1971-ben az iráni Ramsar városában 18 ország képviselője írta alá, ez a természetvédelmi egyezmények közül a legrégebbi globális nemzetközi szerződés. Mára már a világ 94 országa ratifikálta, titkársága a svájci Glandban működik, háttérszerve a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN).

Az egyezmény célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi és együttműködési keretek biztosítása. A tagországoknak biztosítaniuk kell továbbá a ramsari területek megfelelő védettségét, illetve gondoskodniuk kell arról, hogy ezek ökológiai jellege megmaradjon.

Szlovákiában jelenleg tíznél több ramsari terület van, a régióból még a Latorca folyó 4,5 ezer hektáros hullámtere szerepel a listán.

Olvasóink írták

  • 1. bo 2009. augusztus 27. 09:03
    „Ennyire tudnak vigyázni az általuk jogtalanul bitorolt magyar földre! Szégyelljék magukat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszazuhant a Föld felé és elégett a dél-koreai műhold

Dél-Korea - Visszazuhant a Föld felé, a légkörben elégett és eltűnt az a dél-koreai tudományos… Tovább olvasom