Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Kiszélesítették a törökországi dohányzási tilalmat

Törökország - Vasárnaptól már kávézókban, bárokban és éttermekben sem lehet cigarettára gyújtani Törökországban, miután kiszélesítették a több mint egy éve bevezetett dohányzási tilalmat.
Bár több mint húszmillió dohányos van Törökországban, a közvélemény-kutatási adatok szerint a lakosság 95 százaléka támogatja a korlátozást. A kávézók és bárok bevételeséstől tartó tulajdonosai azonban erősen támadták a szabályozást.

"A jövőnk érdekében dolgozunk, hogy megmentsük fiataljainkat" - közölte a tiltással kapcsolatban a török egészségügyi miniszter. A török kormány tavaly májusban már a legtöbb zárt közterületről kitiltotta a dohányzást, így már 15 hónapja nem lehet rágyújtani kormányzati épületekben, iskolákban, kórházakban, vagy munkahelyeken. A török egészségügyi miniszter elmondása szerint a tiltás hat százalékkal csökkentette a dohányosok arányát.

A bárok és a kávézók tulajdonosai erősen ellenezték a tiltás bevezetését, attól tartva, hogy jelentős bevételtől esnek el. A kormányzat elutasította kérésüket, hogy szórakozóhelyeiken dohányzó részt jelölhessenek ki, és az új szabályozás bevezetésének elhalasztását sem engedélyezték. Egy kávézókat tömörítő érdekvédelmi szervezet jelezte, hogy jogi lépéseket tesznek a tiltás ellen.

Az új tiltás megszegőire 69 lírás (8700 forint) büntetés vár, míg a dohányzást engedő szórakozóhelyek tulajdonosait akár 5600 lírás (hétszázezer forint) pénzbüntetés kifizetésére is ítélhetik. Az illetékes hatóságok több ezer embert vettek fel az új szabályozás ellenőrzésére.

Sokak szerint azonban csak a gyakran ellenőrzött nagyvárosi szórakozóhelyeken sikerül majd a betartatni a tiltást, míg a hagyományos falusi kávé- és teaházakban továbbra is rá fognak gyújtani a sok időt ott töltő férfiak.

Olvasóink írták

  • 3. KolompárRómeó 2009. július 19. 22:03
    „Meglep, hogy az osztrákoknál és a németeknél is sokkal kevésbé szigorúak a szabályok, mint nálunk. Az telljesen normális, hogy a benzinkúton bent a sopban nyomják. Töröko. meg messze van, így jó, hogy mentelmi-jog élőben közvetít :)”
  • 2. mentelmi-jog 2009. július 19. 20:18
    „Ja, és ez a tiltás csak a cigarettára vonatkozik (sigara içmek), a számtalan Nargile (vízipipa) café valószínűleg ugyanúgy működhet tovább. Ahhoz nem hiszem, hogy hozzá merne nyúlni a kormány, fellázadnának az emberek ha még a nargile-t is megvonnák tőlük. Itt ugyanis nem divat otthon vízipipázni, jellemzően bárokba járnak az emberek. Elvétve tartanak otthon pipát.”
  • 1. mentelmi-jog 2009. július 19. 20:13
    „Még hogy Törökországban a munkahelyen sem lehet rágyújtani... Hülyeség, nálunk a cégnél is ott a dohányzó rész a -1 szinten! Egyébként pedig tudomást sem vettek a rendeletről az emberek, ugyanannyian és ugyanott dohányoznak mint ahol eddig. Legalábbis Isztambulban. Welcome to Turkey!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogkereső szolgálaton a dél-koreai klónkutyák

Dél-Korea - A dél-koreai vámőrség a világon elsőként klónozott kábítószerkereső kutyákat állított… Tovább olvasom