Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kitoloncolták és Németországba vitték Demjanjukot

Németország - Kitoloncolták és egy repülőgépen Németországba küldték az amerikai hatóságok hétfőn este John Demjanjukot. A 89 éves, ukrán származású férfi 29 ezer zsidó II. világháború idején történt meggyilkolása miatt kerülhet a vádlottak padjára Németországban.
A Demjanjukot szállító repülőgép hétfőn este szállt fel Clevelandból. Az amerikai hatóságok bejelentése szerint szövetségi ügynökök keresték fel az idős férfit az otthonában, majd közölték vele, hogy elviszik és kitoloncolják. Ezután kerekesszékében egy celevelandi szövetési épületbe vitték, ahonnan később elszállították a repülőtérre.

Demjanjuk tagadja a vádakat, hogy részt vett volna Treblinkában, Sobiborban és Majdanekben foglyok legyilkolásában. Az egykori autógyári munkás azzal védekezik, hogy a II. világháború nagy részét szovjet hadifogságban töltötte. Hétfőn egy berlini bíróság elutasította John Demjanjuk kérvényét, hogy akadályozzák meg Németországba szállítását.

Az évtizedek óta tartó ügy legutóbb áprilisban került az újságok címlapjára. Egy ohiói szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy John Demjanjukot megfelelő orvosi felügyelet és ellátás mellett, biztonságban szállíthatják át Németországba. A múlt csütörtökön végül az amerikai Legfelső Bíróság visszautasította Demjanjuk kérését, hogy állítsák le az eljárást.

Demjanjuk 1952-ben érkezett meg az Egyesült Államokba, ahonnan 1986-ban kiadták Izraelnek azzal a gyanúval, hogy ő volt a treblinkai koncentrációs tábor "Rettegett Ivánként" hírhedtté vált őre. Izraelben halálra ítélték, de az izraeli Legfelsőbb Bíróság 1993-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert úgy látta, hogy alapos kétely merült fel az eredeti eljárásban felhasznált bizonyítékokkal szemben. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba, ahol 2002-ben megfosztották állampolgárságától arra hivatkozva, hogy 1952-ben elhallgatta, hogy náci táborok őre volt.

Olvasóink írták

 • 4. floridaimagyar 2009. május 13. 03:40
  „Az igazsag pallosa a feje felett lebeg...”
 • 3. sima 2009. május 12. 12:32
  „Szegény kis öreg , talán igy még jobb is neki mintha Magyarországon lenne nyugdíjas , és itt kéne évekig szenvednie.”
 • 2. flexsnake 2009. május 12. 12:27
  „ez már nem büntetés mert lassan úgyis meghal. Életben kellene tartani még 100évig és kínozni.”
 • 1. rozator 2009. május 12. 07:14
  „Ideje volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet: nyílt utcán, fényes nappal lőtték agyon

Irak - Merénylet áldozata lett hétfőn Bagdad egyik rendőrfőnöke. A rendőri és katonai vezetők… Tovább olvasom