Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kivégeztek egy 74 éves elítéltet az Egyesült Államokban

A legfelsőbb bíróság elutasította az ügyvédei állítása szerint egy agysérülés folytán csökkent szellemi képességűvé vált elítélt kegyelmi kérelmét.

Végrehajtották a halálos ítéletet egy 74 éves férfin az egyesült államokbeli Missouri államban, miután a legfelsőbb bíróság elutasította az ügyvédei állítása szerint egy agysérülés folytán csökkent szellemi képességűvé vált elítélt kegyelmi kérelmét.

Az elítéltet, Cecil Claytont méreginjekcióval végezték ki helyi idő szerint kedden este. A férfit azért ítélték halálra, mert 1996-ban megölt egy seriffhelyettest.

Az elítélt ügyvédei az utóbbi időben arra hivatkozva próbálták megakadályozni az ítélet végrehajtását, hogy Clayton egy 1972-ben történt súlyos munkabaleset során jelentős agykárosodást szenvedett, és emiatt nem volt tisztában halálos ítélete okával és annak jelentőségével. Ez Missouri állam, illetve az Egyesült Államok szövetségi törvényei szerint kizárta volna a kivégzést.

Ugyanakkor az érvet sem a missouri, sem a szövetségi legfelsőbb bíróság nem fogadta el, bár mindkét törvényszék megosztott volt a kérdésben: előbbi 4-3, utóbbi 5-4 arányban utasította el a kegyelmi kérelmet.

A férfi állítólag 71-es intelligenciahányadossal (IQ) rendelkezett, és olvasási készsége egy negyedik osztályos általános iskolás diákéval volt azonos.

Ez volt 2015-ben a második kivégzés Missouri államban, a tavalyi rekord számú, összesen 10 kivégzés után.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 1000 kiló kábítószert találtak a csirkék között

A rajtaütés során 500 kilogramm ketamint találtak és dobozokban további 600 kilogramm alapanyagot. Tovább olvasom