Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kivégezték Kim Dzsong Un nagybátyját

Dzsangot rögtönítélő katonai különbíróság ítélte halálra, és az ítéletet nyomban végre is hajtották.
Kivégezték Észak-Koreában az országot vezető Kim Dzsong Unkegyvesztetté vált nagybátyját,Dzsang Szong Teket.

A hivatalos hírügynökség, a KCNA pénteki jelentése szerint a nemrégiben még az ország második emberének számító Dzsangot rögtönítélő katonai különbíróság ítélte halálra, és az ítéletet nyomban végre is hajtották.

A Kimet hatalomra segítő nagybácsira az állam megdöntésére tett kísérlet miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. A KCNA jelentése szerint Dzsang "nemkívánatos erőkből álló csoportot vezetett", és célja az államhatalom megdöntése volt.

A hírügynökség hazaárulónak minősítette az elítéltet, és azt írta, hogy a per során elismerte: a hadseregben szolgáló cinkosainak segítségével államcsínyt tervezett. Dzsang állítólag arra hivatkozott, hogy a jelenlegi rezsim nem tudja kezelni a gazdasági helyzetet, és nincsenek eszközei arra, hogy biztosítsa a lakosság megélhetését.

Néhány nappal ezelőtt Dzsangot már megfosztották minden tisztségétől, és kizárták a kormányzó Koreai Munkapártból, miután - az akkori jelentések szerint - "minden képzeletet felülmúló bűncselekmények sorozatát" követte el, és "hatalmas károkat okozott a pártnak és a forradalomnak".

Fotók
Bűnei között említették, hogy "ideológiailag elhajlott, a kapitalista életmód befolyása alá került, elegáns éttermekbe járt, kaszinókban költötte az ország birtokában lévő külföldi valutát, a tengerentúlon kezeltette magát egészségügyi problémáival, rossz gazdasági döntéseket hozott, elkótyavetyélte az ország értékeit, kenőpénzt fogadott el, szeretőket tartott, kábítószert fogyasztott, és ellenforradalmi csoportot vezetett".

A korábban rendkívül nagy befolyással rendelkező tisztségviselőt egyebek közt az Állami Védelmi Bizottságban betöltött posztjáról váltották le, és megfosztották katonai rendfokozatától. Kivágták Kim Dzsong Un nagynénjének férjét egy dokumentumfilmből is, amely Kim pályafutásáról szól.

Dzsang vesszőfutása azt követően kezdődött, hogy kiderült: pénztárnoka néhány hónapja megszökött az országból.

Pénteken a hivatalos írott sajtó fényképeket is közölt Dzsangról, aki ezeken a fotókon bilincsbe verve, bírái előtt állva volt látható.

A kivégzés hírére a szomszédos Dél-Korea mélységes aggodalmát fejezte ki az észak-koreai helyzet alakulását illetően. Szöul minden eshetőségre készen áll a jövőre vonatkozóan - derül ki az országegyesítési minisztérium közleményéből.

A két Korea az ötvenes évek elején háborút vívott egymással.

Aggodalmát jelezte az Egyesült Államok is. "Ha ezek a jelentések megerősítést nyernek, az észak-koreai rezsim kivételes kegyetlenségének újabb példáját szolgáltathatják" - jelentette ki Patrick Ventrell, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arbuzov: Ukrajna hamarosan aláírja a társulási megállapodást

Az ukrán miniszterelnök-helyettes megbeszéléseket folytatott Stefan Füle szomszédságpolitikai… Tovább olvasom