Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Kivonta erőit az USA Jemenből

Az arab országban politikai káosz uralkodik, és terjed az erőszak.
Az Egyesült Államok kivonta Jemenből teljes személyzetét, beleértve különleges erőinek eddig hátramaradt 100 tagját is, akik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ottani csoportja ellen folytattak hadműveleteket.

Ezt az amerikai külügyminisztérium jelentette be szombat este, a jemeni biztonsági helyzet romlására hivatkozva.

Az arab országban politikai káosz uralkodik, és terjed az erőszak. Síita húszi fegyveresek tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, és a múlt hónapban lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök Ádenbe menekült, ahol visszavonta korábbi lemondását, és külföldi segítséggel igyekszik visszanyerni az ellenőrzést az ország fölött.

Jeff Rathke amerikai külügyi szóvivő közleményében leszögezte, hogy a most bejelentett döntéstől függetlenül Washington támogatja a jemeni politikai átmenetet, folyamatosan figyeli az onnan érkező fenyegetéseket, és továbbra is mindent elkövet az amerikai állampolgárok és érdekeltségek védelme érdekében.

Hírügynökségi értékelések szerint mindazonáltal a különleges erők távozása visszalépést jelent az al-Kaidával szembeni amerikai terrorellenes erőfeszítésekben.

Rathke nem közölte, pontosan hány embert érint a kivonulásról szóló döntés, és azt sem, hová kerülnek a távozó amerikaiak. Az azonban kiderül a közleményből, hogy átmeneti hatályú döntésről van szó.

Hádi elnök kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap rendkívüli ülésen tárgyalja meg a jemeni helyzetet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint öt tonna kokaint foglaltak le egy hajón

A panamai zászló alatt közlekedő hajóra az amerikai kábítószer-ellenes hatóság csapott le. Tovább olvasom