Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kizárták pártjából a volt horvát kormányfőt

Kizárta a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöksége hétfőn a pártból Ivo Sanader volt miniszterelnököt, tiszteletbeli pártelnököt, megakadályozandó Sanader előző nap bejelentett visszatérését a politikai életbe.
A pártelnökség döntését Jadranka Kosor miniszterelnök és HDZ-elnök hozta nyilvánosságra a pártvezetés hosszan elnyúló ülése után.

A kizárás indoklása szerint Sanader jóvátehetetlen károkat okozott a pártnak és ezáltal Horvátországnak, továbbá megsértette a pártalapszabályt.

A HRT horvát közszolgálati televízió szerint a pártvezetés lényegében megkerülte az alapszabályt, hiszen annak értelmében a tiszteletbeli pártelnöki tisztség Sanadert élete végéig megillette volna.

Sanader úgy nyilatkozott, hogy elfogadja a pártelnökség döntését, ha az a HDZ javát szolgálja.

Elemzők a hétfői döntés előtt úgy vélekedtek, hogy Sanader politikai visszatérése megingathatja a horvát belpolitikai helyzetet egy olyan időszakban, amikor Zágráb az európai uniós (EU-) csatlakozási tárgyalások idei befejezésére és 2012-es EU-csatlakozásra törekszik.

Sanader az elmúlt években az ország legbefolyásosabb politikai vezetője volt, népszerűsége az utóbbi hónapokban megcsappant. Tavaly júliusban minden különösebb magyarázat nélkül távozott a kormány és a konzervatív HDZ éléről, miniszterelnöki megbízatásának lejárta előtt két évvel. Kormányfői és pártelnöki tisztségében is addigi helyettese, Jadranka Kosor követte, aki azóta fokozta a korrupció elleni fellépést. Az EU ezt kulcsfontosságú feltételnek szabta a csatlakozási tárgyalások befejezéséhez.

Sanader vasárnap jelentette be, hogy ezentúl aktívabb politikai szerepet vállal. Döntését azzal indokolta, hogy távozása hiba volt, a HDZ a horvát elnökválasztás decemberi első fordulójában a leggyengébben szerepelt országos választáson a párt 1989-es megalapítása óta, a párt vezetésében irányvesztés mutatkozik.

A horvát média ezt pártpuccsnak minősítette. A Vecernji list című lap hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a horvát kormány napjai meg vannak számlálva, hacsak Kosor "nem fékezi meg" Sanadert.

Egyelőre nem tudni, hogy Sanader független parlamenti képviselőként akar-e a jövőben politizálni, s esetleg a maga oldalára állítani néhány HDZ-képviselőt, ami esetleg veszélybe sodorná a négypárti kormánykoalíciót. Kosor viszont közölte, hogy nem félti a koalíció parlamenti többségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehország bezárta konzulátusát a Jemenben

Csehország bezárta jemeni nagykövetségének konzuli részlegét Szanaában - jelentette be Milan Repka,… Tovább olvasom