Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Klaus: az Európai Unió nem hasznos Európa számára

A cseh államfő szerint az Európai Unió nem hasznos Európa számára, mert a kontinensnek egy másfajta integrációra lenne szüksége.
"Az Európai Unióba szervezett Európa hatalmas problémákba keveredett. Ez az intézmény nyilvánvalóan nem hasznos Európa számára. Európának egy másfajta integrációra lenne szüksége. Mindenekelőtt teljesítményre és hatékonyságra, nem pedig egy gyámkodó államra, amely elkedvetlenítően hat az európaiakra" - állítja Václav Klaus a héten megjelenő új könyvének előszavában, amely a cseh elnök honlapján már olvasható.

"Nemrégiben olvastam egy szép elemzést a Római Birodalom végéről, s benne azt a mondatot, hogy +A rómaiakat elvakította saját felsőbbségi érzésük+. Úgy érzem, hogy pontosan ez érvényes a mai európaiakra is. Európa már nem akar sokat dolgozni, és védelmezni saját énjét. Európa már a posztindusztriális, posztmilitarista és posztproduktív korban akar élni, bár ez nem lehetséges" - vélekedik Klaus.

Idézi A. W. Mitchell amerikai szerző megjegyzését, miszerint Európa egy "új Habsburg-Európává változik, az egykori birodalom minden problémájával együtt".

Az europesszimizmusáról ismert cseh államfő úgy látja, hogy Európa maga tehet problémáiról.

"Európa a Nyugat szélsőséges példája, amely szintén arról akarja meggyőzni önmagát, hogy rendkívüli, és példaként szolgálhat a világ maradék része számára. Arról győzködi magát, hogy kívülről érik támadások - a múlt században előbb a nácizmus, majd a kommunizmus, most pedig a militáns iszlám részéről. Ha eltekintünk az első kettőtől, amelyek egyértelműen európai gyökerűek, nyilvánvaló, hogy a valódi veszély a 21. században is újra belülről érkezik. A Nyugat kezdi elveszíteni önmagába vetett hitét, anélkül pedig a dolgok egyszerűen nem mennek" - fejti ki a cseh elnök.

Václav Klaus "Kilencedik év" című új kötete az államfő 2011-ben elhangzott beszédeit és írásait gyűjtötte egybe, s ünnepélyes bemutatására szerdán kerül sor Prágában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadgyakorlatot tartott Észak-Korea a vitatott szigetek közelében

Éles lövedékes tüzérségi hadgyakorlatot hajtott végre Észak-Korea annak a szigetnek közelében, ahol… Tovább olvasom