Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Klaus Johannis lett a román liberális párt elnöke

Klaus Johannis lett a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) új elnöke, miután a szombati tisztújító kongresszuson a küldöttek nagy többsége neki szavazott bizalmat.
A küldöttek arról is döntöttek, hogy a PNL az Európai Parlamentben a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt frakcióját erősíti majd.

A román parlament épületében zajló kongresszuson Johannisnak egy kihívója volt Ioan Ghise személyében, de ő csak 144 szavazatot kapott, miközben Johannis pártelnökké választását 1334-en támogatták.
A liberálisok megszavazták azt is, hogy összeolvadnak a szintén ellenzéki Demokrata Liberális Párttal (PDL), amellyel várhatóan közös jelöltet állítanak a novemberi államelnök-választáson.
A kongresszus nem döntötte el, hogy Johannist vagy a párt leköszönt elnökét, Crin Antonescut javasolják erre a tisztségre. Eredetileg erről is határozatot kellett volna elfogadniuk a küldötteknek, de kiderült, elég népes az a tábor is, amely Antonescut javasolná államelnökjelöltnek. Johannis ezért bejelentette, hogy még van idejük megvitatni ezt a kérdést, amelyről a párt egy szűkebb testülete fog határozni.
A PNL és a PDL azért akar összeolvadni, hogy a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette baloldali koalícióval szemben reális eséllyel indulhasson jelöltjük az elnökválasztáson.
A kongresszuson azt is megszavazták, hogy kilépnek az európai liberálisok frakciójából az Európai Parlamentben, és az Európai Néppártba (EPP) iratkoznak. Ezt a lépést már Antonescu is javasolta, Johannis támogatta, így az erről szóló határozatot is nagy többséggel fogadta el a kongresszus.
A liberális párt elnöki tisztsége azt követően üresedett meg, hogy Antonescu a május 25-i romániai európai parlamenti választások után lemondott. Volt pártja várakozáson alul szerepelt a megmérettetésen. A román liberálisok legalább a szavazatok 20 százalékára számítottak, ehelyett alig kaptak 15 százalékot. Antonescu már a választás előtt bejelentette, hogy amennyiben nem érik el a remélt eredményt, lemond a párt éléről, és ezt meg is tette.
Ő bízta meg Johannist a párt ideiglenes vezetésével, és támogatta azt is, hogy őt válasszák meg következő elnöknek. Így várható volt, hogy a román országos politikában legelőször 2009-ben miniszterelnök-jelöltként felbukkanó Johannis lesz a befutó a szombati kongresszuson.
A szász származású politikus, aki sokáig a romániai németek érdekeit védő Német Demokrata Fórum elnöke volt, azáltal szerzett országos ismertséget, hogy 2000 óta Nagyszeben polgármestere, ráadásul úgy, hogy kisebbségi politikusként a város román lakossága mindig elsöprő többséggel választotta meg.
A román nagypolitikába igazából februárban lépett be, akkor Antonescu felkérésére elfogadta a PNL első alelnöki tisztségét, és ezáltal a liberális pártban a második emberré lépett elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épület omlott össze és dokkban történt robbanás Indiában, tucatnyi halott

Összeomlott egy öreg épület India fővárosában szombaton, 14 lakója közül hét meghalt, kettőt még keresnek. Tovább olvasom