Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Klicsko: provokáció Janukovics ororszországi befogadása

Moszkva minden egyes ukrán állampolgárt provokál azzal, hogy védelmet nyújt Viktor Janukovics leváltott államfőnek - mondta Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke a Bild című német lapban pénteken megjelent interjúban.
Vitalij Klicsko szerint a leváltott elnököt haladéktalanul bíróság elé kell állítani Ukrajnában, mert ő a felelős a meggyilkolt tüntetők haláláért. Janukovics azonban még mindig államfőnek tekinti magát, ami "abszurd", Vlagyimir Putyin orosz államfő pedig védelmet nyújt a "véres kezű diktátornak", ami provokáció - emelte ki a politikus.

Hozzátette: egyetért Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfővel abban, hogy agressziónak kell minősíteni minden orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a krími támaszpont területén kívül hajtanak végre. "Örülök, hogy ebben a kérdésben a NATO is egyértelműen állást foglalt" - emelte ki Klicsko.

Azzal kapcsolatban, hogy pártja miért nem kapott pozíciót az új kabinetben, azt mondta, hogy szakértői kormányt alakítottak, amelynek mandátuma átmeneti időre szól, és egyetlen feladata a válság kezelése. Az Ütés azonban közvetlen kormányzati részvétel nélkül is felelősséget vállal az ország sorsáért, gyors, határozott reformokért küzd a parlamentben.

Arra a kérdésre, vajon Julija Timosenko stabilizálhatja-e az országot, azt mondta, fontos, hogy a volt kormányfő kiszabadult a börtönből, és kétségtelen, hogy tehetséges politikus, de korábban már volt lehetősége az ország megváltoztatására, sok ígéretét mégsem valósította meg. A 2004-es forradalom után Timosenko és Viktor Juscsenko akkori elnök nem hajtott végre reformokat, ami "sokak számára a forradalom elárulását jelentette" - mondta Vitalij Klicsko, az Ütés államfőjelöltje, hangsúlyozva, hogy tiszta és méltányos elnökválasztási kampányt szeretne, legfőbb célja pedig az, hogy hazája csatlakozzon az Európai Unióhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijev: Moszkva ne veszélyeztesse Ukrajna integritását!

Az ukrán parlament egyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte az országban kialakult helyzet megvitatására. Tovább olvasom