Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Klímacsúcs: megszakadtak a tárgyalások

Kivonult hétfőn a fejlődő országok egy csoportja a koppenhágai ENSZ klímakonferencia hivatalos fórumairól, megszakítva ezzel a tárgyalások menetét.
A 12 napos tanácskozássorozat felfüggesztésével az afrikai országok vezette csoport a fejlett ipari államokra kíván nyomást gyakorolni a zárt ajtók mögött zajló eseményekről kiszivárgott információk szerint.

A fejlődő országokat - köztük Kínát és Indiát - tömörítő G77 csoport támogatását bíró tiltakozó delegációk azt kívánják elérni, hogy az ipari államok emeljék meg és pontosan határozzák meg az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó vállalásaikat.

A küldöttek nem hivatalos nyilatkozataiból az derül ki, hogy a jelenlegi állás szerint két konkrét célja van a fejlődő országoknak: az egyik a 2012-ben lejáró Kiotói jegyzőkönyv meghosszabbítása, ami azért volna előnyös számukra, mert ez a nemzetközi szerződés csak a gazdagabb, iparosodott államokat kötelezi a kibocsátás visszafogására. A másik célkitűzés egy új, a Kiotói jegyzőkönyvet kiegészítő egyezmény kidolgozása, amely a fejlődő országok klímavédelmi erőfeszítéseit hangolná össze.

Novemberben, a koppenhágai tanácskozást előkészítő úgynevezett   előkonferencián a hétfői esethez hasonló forgatókönyv alapján afrikai kezdeményezésre egy napra felfüggesztették a tárgyalásokat. A fejlődő országok akkor is azt követelték, hogy a fejlett államok növeljék  vállalásaikat és rögzítsék a kibocsátás-csökkentés konkrét menetrendjét.

Hivatalosan nincs szó a konferencia felfüggesztéséről. "Nincs tudomásom arról, hogy bármelyik ország a tárgyalások megakasztására törekedne" - mondta Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyekért felelős főtisztviselője, aki szerint a munkacsoportok már hétfő délután összeülnek és folytatják a megbeszéléseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Dél-Korea Észak segítségére siet

Dél-Korea segítséget nyújt Észak-Koreának a H1N1 vírus elleni küzdelemben, és még az idén 15 millió… Tovább olvasom