Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Klímacsúcs: nincs megállapodás a kibocsátás-csökkentésről

Az egész éjjel folyó intenzív tárgyalások ellenére sem sikerült megegyezésre jutni a tárgyalóknak Koppenhágában a kibocsátás-csökkentési vállalások mértékéről és időzítéséről.
Az éjjel elfogadott megállapodás-tervezet annyit ugyanakkor rögzít, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius fokon belül kell tartani, és a fejlődő országok klímaváltozás elleni erőfeszítéseit a gazdag országok legalább évi 100 milliárd dollárral támogatják majd hosszú távon - értesült a Reuters. A kiszivárgott információk alapján a 100 milliárd dolláron felül a legszegényebb országok további 30 milliárd dolláros támogatáshoz jutnának.

Az AFP hírügynökség úgy tudja: mintegy 30 vezető és magas rangú diplomaták péntek reggel újra tárgyalóasztalhoz ültek, hogy folytassák a hajnalban abbamaradt egyeztetéseket.

Barack Obama amerikai elnök péntek reggel érkezett meg a dán fővárosba. A Fehér Ház közlése szerint Obama kétoldalú megbeszélést folytat majd többek között a kínai és a dán miniszterelnökkel, valamint az orosz és a brazil elnökkel.

"A helyzet kétségbeejtő" - mondta egy vezető indiai delegált pénteken kora reggel, miután a tárgyalók egész éjjel arról a szövegről egyeztettek, mely a konferenciát záró politikai jellegű dokumentum alapjául szolgálhat. "Még arról sincs megegyezés, hogyan nevezzük a szöveget: deklarációnak, nyilatkozatnak, vagy hogyan. Ők (a fejlett országok) azt akarják, hogy egy politikailag kötelező erejű dokumentum szülessen, de ezt mi ellenezzük" - tette hozzá az indiai tárgyaló.

Egy német delegált pedig így jellemezte a tárgyalások állását: "Nem értünk el eredményt semmiben. Csak tervezeteink vannak. Nagyon, nagyon nehéz a helyzet. Az idő kezd elfogyni."

A feleknek tehát a fejlett és fejlődő országok közötti ellentét miatt egyelőre nem sikerült elfogadniuk egy olyan tervezetet, amelyet a vezetők elé terjeszthetnének - összegezte a helyzetet Andreas Carlgren svéd környezetvédelmi miniszter, aki szerint az egyezség tető alá hozása így a vezetőkre marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a haláltábor bejárata fölötti feliratot

Ellopták az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat, az Arbeit macht frei betűit. Tovább olvasom