Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Klímacsúcs: tízezrek tüntettek a klímavédelemért

Tízezrek vonultak az utcára szombaton Koppenhágában, Ausztrália és Olaszország nagyvárosaiban, és a világ számos más helyén, határozott lépéseket követelve a világ vezetőitől a globális felmelegedés megfékezésére.
A szombati nemzetközi akciónap keretében világszerte több ezer megmozdulás zajlott. Koppenhágában 67 ország összesen 515 szervezete hirdetett demonstrációt a konferencia hatodik napjára. A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult a belvárosból a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez, ahol gyertyafényes virrasztást tart a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, Fokváros egykori anglikán érseke. Más szervezetek, többek között a konferencián igen aktív 350.org nemzetközi környezetvédő csoport is programokat szervezett estére a Bella Centernél. A koppenhágai felvonulás nagyrészt békésen zajlott, eddig egyetlen komolyabb atrocitásról érkezett hír: kora délután mintegy 300 fekete ruhába öltözött fiatal, leválva a tömegről, téglákat, köveket kezdett dobálni, kirakatokat tört be. A rendőrök azonnal közbeléptek, többeket előállítottak.

A Dow Jones rendőrségi forrásokra hivatkozva késő délután azt írta, hogy az egész tüntetésen eddig 400 embert állítottak elő, más források 600-at említenek. Ausztrália nagyvárosaiban összesen mintegy 50 ezren vonultak fel a Felmelegedés Elleni Gyalogláson (Walk Against Warming). Olaszország egyes városaiban is ezrek vonultak a terekre transzparensekkel. Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában néhány száz ember gyűlt össze a városháza előtt, az indonéziai Jakartában pedig különböző helyi szervezetek mintegy 150 tagja tüntetett az Egyesült Államok nagykövetségénél. A "hivatalos mederben" a nap fő fejleménye az volt, hogy a fejlett országok élesen bírálták a pénteken közzétett hivatalos megállapodás-tervezetet, mert az szerintük nem szab elég szigorú feltételeket a fejlődő országoknak az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére. Többek között az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Norvégia delegáltjai értettek egyet ebben. A gazdag országok ugyanakkor úgy tűnik, maguk is megosztottak a tervezettel kapcsolatos bizonyos kérdésekben. Tokió például azt kifogásolja, hogy az Egyesült Államokra - amely nem ratifikálta a Kiotói Jegyzőkönyvet - nem vonatkoznának azok a megkötések, amelyek más fejlett ipari országok kibocsátását korlátozzák.

Az Európai Unió azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy nem elég ambiciózusak kibocsátás-csökkentési vállalásai. Anders Carlgren svéd környezetvédelmi miniszter úgy vélte: a helyes az lenne, ha az Egyesült Államokat és Kínát egyaránt jogi érvényű szerződés kötné vállalásaihoz, bármik is legyenek azok. Eközben elkezdtek érkezni Koppenhágába a környezetvédelmi miniszterek, hogy kötetlen tárgyalások során előkészítsék a terepet a jövő hét végén érkező állam- és kormányfőknek. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter 15-én, kedden érkezik a dán fővárosba. A fejlődő országok közül India újra megerősítette: nem hajlandó elfogadni konkrét határidőt, amelyen belül üvegházgáz-kibocsátásának tetőznie kell, és visszautasítja a nemzetközi ellenőrzést is hazai karbonprojektjei felett, kivéve a nemzetközi finanszírozásúakat. Erről Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter beszélt a The Times of India című lapnak.

A fejlődő és fejlett országok között mélyülni látszó ellentét dacára Connie Hedegaard, a konferencia dán elnöke úgy vélte, hogy a konferencia első felében jelentős haladást sikerült elérniük a tárgyalóknak. A Reuters információi szerint előrelépés történt többek között a környezetbarát technológiáknak a fejlődő országokhoz való eljuttatása - az úgynevezett technológiai transzfer -, valamint az erdők szén-dioxid-elnyelő szerepének a klímaszabályozásba való beillesztése terén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra ítélték az ámokfutó buszsofőrt

Egy buszvezető, aki mérges volt munkaadóira és dühében a megállóban várakozók közé hajtott,… Tovább olvasom