Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Klímakonferencia: fogy az idő a tragédia elkerülésére

John Kerry felszólította a tagállamokat, hogy ne azon vitatkozzanak, ki a felelős a globális felmelegedésért.
Szenvedélyes beszédben buzdított az amerikai külügyminiszter minden országot arra az ENSZ perui klímakonferenciáján csütörtökön, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását korlátozó megállapodás sikeréért, mert "fogy az idő a tragédia elkerülésére".

A kiotói szerződés utódjának szánt megállapodás megkötését 2015 végére tervezi az ENSZ 190 tagállama. A 12 napos limai konferencián ennek a megállapodásnak az elemeit próbálják kidolgozni.

John Kerry felszólította a tagállamokat, hogy ne azon vitatkozzanak, ki a felelős a globális felmelegedésért. "Egy nagy fejlett országtól már az is hiba, ha nem áll a cselekvés élére. Viszont a fejlődőknek is tenniük kell, mert az összes káros anyag több mint felét ők bocsátják ki. Ne válasszák a gazdaságfejlesztés olcsó módját, az erősen szennyező szénfelhasználást!" - mondta.

Kifejtette, két évtizede tárgyalnak a globális felmelegedésről, de még mindig a tragédiához vezető úton járnak.

Úgy vélte, ha most nem ragadják meg az alkalmat, és nem készítenek egy hatékony tervet a klímaváltozás ellen, akkor azt egy történelmi következményekkel járó, hatalmas közös erkölcsi mulasztásnak fogják ítélni a leendő generációk, és nem fogják megbocsátani nekik.

Hozzátette: "azt fogják kérdezni, hogy lehettünk annyira vakok, ideológiailag elfogultak, tehetetlenek és makacsok, hogy az elsöprő tudományos bizonyítékok ellenére nem cselekedtünk. A legmelegebb 13 év telt el 2000 óta, és az idei lesz minden idők legmelegebbje".

A külügyminiszter szerint Washington számára a klímaváltozás elleni küzdelem a legfontosabb célok között van. Bírálta azokat az amerikai tisztségviselőket, akik megkérdőjelezik a tudósok túlnyomó többségének álláspontját, miszerint a klímaváltozás az ember tevékenységének, főleg a fosszilis energiahordozók elégetésének a következménye. Kijelentette, hogy a világon már egyetlen köztisztviselő sem hagyhatja figyelmen kívül a klímaváltozás kérdését, és mindenkinek el kell fogadnia a tiszta energiára való áttérés kötelező voltát.

Sok szegény ország és több környezetvédő szervezet azonban szemére veti Washingtonnak: vezető szerepe és annak ellenére, hogy a múlt hónapban Kínával megkötött kétoldalú megállapodásban határozott lépéseket vállalt, nem tesz meg minden tőle telhetőt.

"A világnak már elege van abból, hogy az Egyesült Államok vezető szerepével dicsekszik, miközben tovább olvadnak a gleccserek, erdőtüzek keletkeznek és emberek halnak meg a klímaváltozás miatt" - jelentette ki Karen Orenstein, a Föld Barátai szervezettől.

Mások üdvözölték Kerry személyes elkötelezettségét az ügy mellett. Yvo de Boer, aki vezetője volt a klímaváltozás elleni küzdelemre szakosodott ENSZ-szervezetnek, most pedig a fejlődő országokat segítő Global Green Growth Intézet vezetője, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: Kerry az első amerikai külügyminiszter, akit komolyan érdekel a klímaváltozás.

A konferencia több résztvevője hangot adott meglepetésének amiatt, hogy a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, Kína, még itt Limában is azt akarja, hogy tegyenek különbséget aközött, hogy mit kellene tenniük a fejlett, illetve a fejlődő országoknak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos áthidaló büdzsét fogadott el az amerikai kongresszus

Barack Obama elnök a várakozások szerint jóváhagyja az áthidaló megoldást. Tovább olvasom