Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Koalíciós szócsata Ausztriában

Egymást bírálták a két osztrák kormánypárt politikusai az Alfons Mensdorff-Pouilly ügyében tett kijelentéseik miatt.
"Az a benyomása támad az embernek, hogy az ÖVP (az Osztrák Néppárt) védeni akarja Mensdorff-Pouillyt" - mondta Norbert Darabos szociáldemokrata (SPÖ) védelmi miniszter egy szerdán megjelenő, de részletekben előzetesen ismertetett interjúban. A néppárt főtitkára válaszul "politikai sárdobálásnak" minősítette Darabos kijelentését, s azt tanácsolta neki, hogy "inkább a kaszárnyák állapotával törődjön".

Darabos Claudia Bandion-Ortner nyilatkozatára reagált. A néppárti igazságügy-miniszter ugyanis rosszallotta, hogy Darabos nyilvánosan bírálta az osztrák fegyverlobbista elleni brit eljárás megszüntetését.

Az üzletembert korrupcióval vádolták a szigetországban, a Gripen és a Eurofighter vadászrepülők gyártásában egyaránt érdekelt BAE konszern egyes kelet-európai, köztük ausztriai és magyarországi üzletkötéseivel kapcsolatban. A brit és az amerikai hatóságok a múlt héten váratlanul vádalkut kötöttek a BAE-vel, aminek következményeként a Mensdorff-Pouilly elleni vádakat is ejtették. A BAE Nagy-Britanniában 30 millió font, az Egyesült Államokban további 250 millió font pénzbírságot fizet.

Az eljárás megszüntetése nem maradt visszhang nélkül Ausztriában, mert ott továbbra is nyomoznak a lobbista ellen. A sajtó azt találgatja, hogy folytatódhat-e az osztrák vizsgálat, hiszen az európai uniós jog szerint senki ellen sem folyhat kétszer büntetőeljárás ugyanazon vád alapján.

Az osztrák védelmi miniszter élesen bírálta a brit vádalkut egy vasárnapi lapinterjúban. "Ez bűnbocsánattal való üzérkedésnek tűnik" - vélekedett a Kurier című osztrák lapban. Hozzátette azt is: állampolgárként reméli, hogy az osztrák igazságszolgáltatás nem zárja le az ügyet.

A nyomozás folytatását szorgalmazta Werner Faymann kancellár (SPÖ) is. Utalt arra is, hogy amennyiben csupán a brit vádalku miatt kellene megszüntetni a nyomozást, akkor szerinte az uniós jog megváltoztatására van szükség.

Bandion-Ortner a maga részéről kijelentette, hogy nem akar állást foglalni az ügyben, egyúttal óva intett az igazságszolgáltatás menetébe való beavatkozástól. "Az igazságügyi miniszternek nem feladata egyedi ügyekben állást foglalni... sem a védelmi miniszternek, sem a kancellárnak" - fogalmazott. Az ügyészségnek először is meg kell kapnia a hivatalos brit értesítést - mondta - , majd meg kell vizsgálnia, mennyiben egyezik az osztrák eljárás tartalma a már lezárt brit aktákéval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: közelebb az Irán elleni szankció

Az Egyesült Államok "jelentős szankciócsomagon" dolgozik válaszul arra, hogy Irán elutasította… Tovább olvasom