Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Kockázatosnak tartja a katonai beavatkozást Maliban az ENSZ-főtitkár

A térséget ellenőrzésük alatt tartó iszlám szélsőséges fegyveresek ellen, utolsó lehetőségként, szükségessé válhat a katonai beavatkozás.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt javasolta szerdán, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa hagyja jóvá az Afrikai Unió Észak-Maliban tervezett katonai beavatkozását, de figyelmeztetett arra is, hogy ennek a műveletnek komoly kockázatai vannak emberi jogi és humanitárius szempontból.

A BT elé terjesztett jelentésében Ban úgy vélte, hogy a térséget ellenőrzésük alatt tartó iszlám szélsőséges fegyveresek ellen, utolsó lehetőségként, szükségessé válhat a katonai beavatkozás. Hozzátette: "amennyiben viszont egy ilyen beavatkozást nem jól terveznek és hajtanak végre, az súlyosbíthatja a már jelenleg is nagyon törékeny humanitárius helyzetet, és súlyos jogsértésekhez is vezethet". A beavatkozás emellett csökkentheti a tárgyalásos megoldás esélyeit, márpedig leginkább ez adhatna reményt arra, hogy a térség hosszabb távra stabillá tehető - derül ki a jelentésből.

Ban azt is javasolta, hogy az ENSZ ne nyújtson anyagi támogatást az akcióhoz.

Az afrikai államok novemberben döntöttek arról, hogy készek beavatkozni Maliban. A BT decemberben foglal állást a témáról, és döntésének alapja Ban most ismertetett jelentése lesz.

Maliban március óta káosz uralkodik, mert a katonaság elűzte az elnököt, az ország kétharmad részében tuareg lázadók vették át az ellenőrzést, ráadásul az északi térségben jelenleg a tuaregeket is kijátszó iszlám szélsőségesek tartják kezükben a hatalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra ítélték Egyiptomban az iszlámellenes amerikai amatőr film készítőit

Halálra ítélték Egyiptomban szerdán azt az amerikai férfit és hét állítólagos, egyiptomi kopt… Tovább olvasom