Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Költséghatékony EU-elnökséget tervez Görögország

Az EU soros elnökségét január elsején fél évre veszi át Görögország Litvániától. A feladatra ˝mindössze˝ 50 millió eurót szánnak.
Görögország alapvetően anyagi okokból, de a jelképes üzenetérték miatt is - "nagyon költséghatékony" elnökségre készül a görög külügyminiszter-helyettes szerint.

Dimitrisz Kurkulasz szerdán tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben Linas Linkeviciusszal, az elnökségi stafétabotot átadó Litvánia külügyminiszterével együtt. Azt mondta, mindössze 50 millió eurót szánnak a feladatra, ami lényegesen kevesebb, mint amennyibe általában egy EU-elnökség ellátása kerül.

Kurkulasz szerint az a tény, hogy "a válság epicentrumában levő" tagország, vagyis a jelentős pénzügyi mentőcsomaggal kisegített Görögország veheti most át az unió kormányrúdját, azt mutatja, hogy az EU-ban érvényesül a tagállamok egyenjogúsága. Görögország egyébként - tette hozzá a külügyminiszter-helyettes - már négy alkalommal sikerrel ellátta a féléves rotációban betöltött országelnökségi feladatokat.

A görög elnökség figyelmének középpontjában - közölte Kurkulasz - a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés elősegítése, valamint a migrációs politika és a határőrizet kérdésköre áll majd. Görögországnak - mondta a külügyi vezető - gyors tempóra kell ösztönöznie a tagországokat, mert májusban új összetételű Európai Parlamentet választanak, tehát az érdemi jogszabályalkotói munka április közepén leáll.

Linkevicius a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Litvánia számára jelentős tapasztalatszerzéssel járt az elmúlt hat EU-elnökségi hónap. A litván elnökség legnagyobb sikerének a 2014 és 2020 közötti uniós keretköltségvetés összes részkérdésének sikeres lezárását nevezte, de kiemelte azt is, hogy ebben az időszakban nyitottak meg - hosszú idő után először - új témafejezetet a török EU-csatlakozási tárgyalásokon, illetve döntöttek a Szerbiával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglant is kaphatnak a görög neonácik

Az Arany Hajnal párt két aktivistájának tárgyalása, akik a vádak szerint januárban meggyilkoltak egy… Tovább olvasom