Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Komorowski: az Eb-bojkott Ukrajnát Moszkva karjaiba taszítaná

A Nyugat az Eb-bojkottálásával újra Moszkva karjaiba taszítaná Ukrajnát.
A Nyugatnak nem szabadna bojkottálnia a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság eseményeit, mert az hátráltatná az ország európai integrációs törekvéseit és ismét Moszkva karjaiba taszítaná Ukrajnát - vélekedett Bronislaw Komorowski lengyel államfő.

Komorowski a TVP1-es közszolgálati televíziónak nyilatkozott szerda este azzal kapcsolatban, hogy több európai vezető is lemondta az Eb ukrajnai eseményein való részvételét, tiltakozásul az ellen, ahogy Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfővel bánnak.

Lengyelország és Ukrajna együttesen lesz a házigazdája a jövő hónapban kezdődő sporteseménynek.

"Az Euro 2012 (Európa-bajnokság) nem ennek vagy annak a politikusnak a tulajdona. Az egy lehetőség egy nemzet, Ukrajna számára, hogy legjobb oldaláról mutatkozzon be" - fejtette ki Komorowski. Lengyelország érzi, hogy szomszédjának választania kell a nyugati világba való beilleszkedés vagy az Oroszországgal kötendő vámunió között. "Ebből a szempontból Lengyelország megalapozottan attól tart, hogy Ukrajna (a bojkott hatására) az európai integrációs folyamattól eltérő politikai utat választ" - mondta a lengyel elnök.

Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) vezetője ugyanakkor az Eb ukrajnai eseményeinek bojkottja mellett foglalt állást. A lengyel közszolgálati hírügynökségen keresztül kiadott csütörtöki közleményében Kaczynski azt hangoztatta, hogy fokozni kell az Ukrajnára nehezedő nyomást. Szerinte, ahogy Kijev az ellenzékkel, és a bebörtönzött Julia Timosenkóval bánik, az lengyel részről kemény fellépést tesz szükségessé. Hozzátette, hogy a lengyel kormánynak is kilátásba kell helyeznie az Eb ukrajnai rendezvényeinek bojkottját.

Az osztrák kormány szerdán jelentette be, hogy tagjai bojkottálni fogják a labdarúgó Európa-bajnokság Ukrajnában megrendezésre kerülő mérkőzéseit, hasonlóan döntött a flamand kormány és a belga külügyminiszter. Németország egyelőre nem döntött az Eb kormányzati bojkottjáról, a külügyminisztérium pedig olyan megoldásra törekszik, amely lehetővé teszi a bojkott elkerülését - mondta szerdán Guido Westerwelle német külügyminiszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrohamozta a szíriai haderő az Aleppoi Egyetemet

Legkevesebb négyen meghaltak, amikor a szíriai biztonségi erők megrohamozták az Aleppói Egyetem… Tovább olvasom