Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Konferencia a globális klímaváltozás hatásairól

A globális klímaváltozás hatásainak mérséklése kapcsán jelenleg az egyik legfontosabb kutatási téma világszerte a szén-dioxid földkéregbe történő visszasajtolása.
E kiemelkedő jelentőségű területhez kapcsolódnak a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában megrendezett továbbképző előadások, amelyek a téma aktuális problémáinak összefoglalása mellett Magyarország határain túlra is kitekintést nyújtanak. Az első előadást hétfőn tartották.

Az üvegházhatás és a globális klímaváltozás olyan folyamatok, amelyek a mindennapi életet befolyásolják. Az üvegházhatás egy részéért az emberi tényező a felelős, a fosszilis energiahordozók növekvő felhasználása, és az ezzel kapcsolatos megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás révén - foglalta össze a témakört Földessy János professzor, a Miskolci Egyetem Ásványtani-Földtani Intézetének igazgatója.

Hozzátette: a kedvezőtlen hatás csökkentésének egyik módja a szén-dioxid "elnyeletése" földtani tározókba. Ennek ma még a kutatási szakaszban lévő technológiája olyan, hatalmas forrásokat igénylő új globális irányzat, amely a világon számos kutatócsoportot foglalkoztat. A hazánkban is induló kutatások műszaki megalapozását nagymértékben elősegítheti a másutt folyó munka megismerése, a tapasztalatcsere - mutatott rá a szakember.

Mint mondta, ehhez a kiemelkedő jelentőségű témához kapcsolódnak a miskolci továbbképző előadások, amelyek a terület aktuális problémáinak összefoglalása mellett hazánk határain túlra is kitekintést nyújtanak. Az előadássorozatot a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának Ásványtani-Földtani Intézete szervezte, amely ugyancsak jelentős kutatásokat tervez e témában. Az első előadáson az Ausztráliából érkezett John Kaldi professzort hallhatták az érdeklődők. A második előadásra november 9-én kerül sor, amikor Jorge Loredo nyújt képet a spanyolországi kutatások menetéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habsburg hercegnő lesz Grúzia németországi nagykövete

Gabriela von Habsburg művészettörténész, az utolsó osztrák császár unokája lesz Grúzia Németországba… Tovább olvasom