Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen - sokkoló fotók

Missouri állam kormányzója még szombaton rendkívüli állapotot hirdetett és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be.
Kaliforniában, a Los Angeles-i rendőr-főparancsnokság épülete előtt mintegy ötszázan tüntettek vasárnap egy hasonló eset miatt. A múlt hétfőn az ottani rendőrség intézkedés közben lelőtt egy 25 éves afroamerikai férfit, Ezell Fordot.

A hatósági tájékoztatás szerint Ford dulakodott a rendőrökkel, és meg akarta ragadni egyikük pisztolyát, amikor az elsült. Családtagjai szerint viszont Ford együttműködött a rendőrséggel, felszólításra lefeküdt a földre, ennek ellenére lőttek rá. Rokonai emellett azt állítják, hogy a fiatal férfi egy közelebbről meg nem nevezett mentális betegségben szenvedett, és ezért "lassúbb volt, mint az átlagos emberek".


Korábban írtuk:

Egy helyi rendőrparancsnok szerint a rendőrök azután alkalmaztak ilyen eszközöket a több száz tagú tiltakozó tömeg ellen, hogy gyújtópalackokkal kezdték dobálni őket néhány órával az éjfélkor kezdődő kijárási tilalom kezdete előtt. Missouri állam kormányzója még szombaton rendkívüli állapotot hirdetett ki és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, hogy megfékezze a zavargásokat.

Eric Holder igazságügyi miniszter elrendelte, hogy ismételjék meg a 18 éves fiatal, Michael Brown holttestén végzett orvos szakértői vizsgálatot. Intézkedését az áldozat halálát övező "rendkívüli körülményekkel" és a Brown család kérésével indokolta.

Tovább tüntetnek a lelőtt amerikai tinédzser miatt. Fotó: MTI

A rendőrség eddig csak keveset közölt Brown halálának körülményeiről. A hivatalos információk szerint dulakodás zajlott le a rendőr és a fiatal között, mielőtt a rendőr lelőtte Brownt. Szemtanúk állítása szerint a tizenéves keze a magasban volt, amikor a rendőr több lövést adott le rá.

Egy előzetes halottkémi vizsgálat, amelyet a család kérésére egy független szakértő végzett el, azt mutatta ki, hogy legkevesebb hat lövés érte az áldozatot, ebből kettő a fejét találta el.

A szövetségi igazságügyi minisztérium már korábban elrendelte az eset alaposabb kivizsgálását abból a szempontból, hogy a rendőr intézkedése jogszerű volt-e. Szombaton a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) negyven ügynöke járta végig a környék házait, hogy tanúvallomásokat gyűjtsön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb túlélőkre bukkantak a Sumbawa sziget partjainál

Az újabb túlélők között öt indonéz, négy holland, két-két német és olasz van. Tovább olvasom