Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Könnygázt vetettek be a rendőrök Isztambulban

Mintegy 120 embert vettek őrizetbe Törökországban a tüntetések évfordulóján
Folytatódtak a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások vasárnapra virradóan Törökországban

Folytatódtak a török tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások vasárnapra virradóan Isztambul és Ankara különböző negyedeiben, de reggelre már nyugalom volt.

Az Európa Tanács, amelynek Törökország tagja, elítélte a rendőrség erőszakos beavatkozását a tüntetéseken, amelyeket az isztambuli Gezi park átépítése elleni tavalyi demonstrációk első évfordulója alkalmából szerveztek.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök beváltotta fenyegetését, miszerint ha az emberek megszegik a tüntetési tilalmat, akkor a hatóságok erőszakot alkalmaznak ellenük. A rendfenntartó erők könnygáz és vízágyúk bevetésével léptek fel a tüntetők ellen szombaton.

Isztambulban szombatra 25 ezer rendőrt rendeltek ki az utcákra, és 50 vízágyút állítottak készenlétbe, hogy megakadályozzák a tüntetők eljutását a Taksim térre. A nap folyamán lezárták a térre vezető utakat, és leállították a környéken a tömegközlekedést. Ezeken az utcákon és a téren is civil ruhás, de gumibottal felfegyverzett rendőrök támadtak a tüntetőkre, akik között több újságíró is volt. A nap végére mintegy 120 tüntetőt őrizetbe vettek.

Kisebb összecsapások az éjszaka is voltak, de reggelre abbamaradtak.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményt adott ki, amelyben elítélte és túlzónak nevezte a rendőri intézkedéseket. A szombati események "újabb mély aggodalmat váltanak ki azzal kapcsolatban, hogy Törökországban megsértik az emberi jogokat a tüntetésekkel szembeni hatósági fellépés során" - szögezte le a biztos.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések az isztambuli Taksim tér közelében lévő Gezi park átépítése elleni tiltakozásul. A megmozdulások országos kormányellenes tüntetéssorozattá duzzadtak, amelyben legalább heten vesztették életüket és több ezren megsebesültek.

Könnygázt vetettek be a rendőrök Isztambulban

Mintegy 120 embert vettek őrizetbe Isztambulban a Gezi park átépítése elleni tavalyi tüntetések évfordulója alkalmából rendezett megmozdulásokon - közölte szombat éjjel a rendőrség.

Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint Isztambul rendőrfőnöke, Selami Altinok közölte, hogy a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban négy rendőr megsebesült, miután összecsapások alakultak ki a kormány lemondását követelő több száz tüntető és a rendőri erők között a Taksim tér közelében.

A török rendőrség Isztambulban és Ankarában könnygázt és vízágyúkat vetett be, hogy feloszlassa a kormányellenes tüntetéssorozat kirobbanásának első évfordulója alkalmából összegyűlt tömeget.

Sajtóértesülések szerint Isztambulban a hatóságok szombatra 25 ezer rendőrt rendeltek ki az utcákra, és 50 vízágyút állítottak készenlétbe, hogy megakadályozzák a tüntetők eljutását a Taksim térre. A nap folyamán a hatóságok lezárták a térre vezető utakat, és leállították a környéken a tömegközlekedést.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök előzőleg óva intette a lakosságot a megmozdulásokon való részvételtől, és a hatóságok kemény fellépésével fenyegetett. A kormányfő már pénteken elítélte a készülő tiltakozásokat.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések az isztambuli Taksim tér közelében lévő Gezi park átépítése elleni tiltakozásul. A megmozdulások országos kormányellenes tüntetéssorozattá duzzadtak, amelyben legkevesebb heten vesztették életüket és több ezren megsebesültek.
Korábban

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a török rendőrség, hogy feloszlassa a kormányellenes tüntetéssorozat kirobbanásának első évfordulója alkalmából összegyűlt tömeget Isztambulban és Ankarában.

Isztambulban összecsapások alakultak ki a kormány lemondását követelő több száz tüntető és a rendőri erők között a Taksim tér közelében.

Sajtóértesülések szerint a hatóságok szombatra 25 ezer rendőrt rendeltek ki az isztambuli utcákra, és 50 vízágyút állítottak készenlétbe, hogy megakadályozzák a tüntetők eljutását a Taksim térre. A nap folyamán a hatóságok lezárták a térre vezető utakat, és leállították a környéken a tömegközlekedést. Szombat este egy helikopter körözött a környék felett.

Demonstrció a kormányellenes tüntetéssorozat kirobbanásának első évfordulóján Isztambulban. Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu (galéria)

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök óva intette a lakosságot a megmozdulásokon való részvételtől, és a hatóságok kemény fellépésével fenyegetett. A kormányfő már pénteken elítélte a készülő tiltakozásokat, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a tüntetők egy évvel a Gezi park átépítése elleni megmozdulások után "újabb halottakat és újabb fájdalmat akarnak" - közölte az Anadolu török hírügynökség.

Még a tiltakozó akciók előtt rövid időre őrizetbe vették a hatóságok Ivan Watsont, a CNN amerikai hírtelevízió tudósítóját, miközben élő adásban jelentkezett be a Taksim térről. A felvételen látható, ahogy civil ruhás rendőrök megakadályozzák a helyszíni riport készítését. Watson elmondta, hogy egy rendőr térden rúgta, majd őt és csapatát mintegy harminc percig fogva tartották.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések az isztambuli Taksim tér közelében lévő Gezi park átépítése elleni tiltakozásul. A megmozdulások országos kormányellenes tüntetéssorozattá duzzadtak, amelyben legkevesebb heten vesztették életüket, és több ezren megsebesültek. Azóta időről időre előfordulnak tiltakozó akciók, amelyeken a résztvevők elsősorban Erdogan autoriter vezetési stílusa és a rendőri erőszak ellen emelik fel a hangjukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU-bevándorlás korlátozását követelik brit munkáspárti képviselők

Az Európai Unió 2004-es keleti bővítése előtt 167 ezer magyar, lengyel, szlovák, szlovén, cseh,… Tovább olvasom