Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Koreai-félsziget: remény az enyhülésre a hadgyakorlat végeztével

Befejeződött kedden az Egyesült Államok és Dél-Korea csaknem két hónapos közös hadgyakorlata, s ennek hatására van esély arra, hogy enyhül a feszültség a Koreai-félszigeten.
A Sasfiók fedőnevű gyakorlaton a teljes dél-koreai hadsereg, illetve a Dél-Koreában állomásozó 28 ezer 500 amerikai katona egyharmada vett részt.
A szöuli védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy noha a gyakorlatnak vége, mindkét résztvevő ország éberen figyeli, hogy Észak-Korea elkövet-e valamilyen provokációt, például elindít-e rakétát.

Paik Hak Szun, a szöuli Szedzsong Intézet egyik Észak-Korea-szakértője azt mondta: "Azáltal, hogy vége van a gyakorlatnak, kisebb a veszélye egy véletlen konfrontációnak". Azzal kapcsolatban pedig, hogy Barack Obama amerikai elnök május 7-én Washingtonban találkozik dél-koreai kollégájával, Pak Gun Hjével, a kutató azt mondta: "Ha Észak-Korea elégedetlen lesz ennek a csúcstalálkozónak az eredményével, netalán elfogadhatatlannak tartja majd, akkor kénytelenek leszünk állandó félelemben élni, hogy mikor követ el egy újabb katonai provokációt a határ közelében."

Az Egyesült Államok és Dél-Korea minden évben megrendezi közös hadgyakorlatát, és Phenjan rendre felháborodik miatta, ahhoz hasonlítva azt, mintha Dél-Korea Washington segítségével "megszállná" a területét. Tény, hogy a gyakorlaton részt vett - a dél-koreai légtérben repült - több olyan amerikai bombázó, amely atombomba célba juttatására is alkalmas. A két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium egyik volt vezetője, Ri Dzse Dzsung megjegyezte: a hadgyakorlat az idén sokkal agresszívabb volt, ami Észak-Koreát is agresszívabbá tette.

"A hadgyakorlat a fő oka a feszültségnek, és ez a feszültség az atomháború szélére sodorja a félszigetet" - írta egy hétfői szerkesztőségi cikkében a Rodong Szinmun, a koreai kommunista párt hivatalos napilapja.

Azután, hogy Északnak heteken át heves kirohanásai és apokaliptikus fenyegetései voltak, a hivatalos médiumai által néhány nap óta mutatott fényképeken a phenjani vezetők enyhültebbeknek tűnnek. Ez megerősíti a nyugati nagykövetségekben azt a reményt, hogy Phenjan hajlik a feszült helyzet békés megoldásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palesztin keresztények nyílt levele a pápához

Betlehem tiltakozik az ellen az izraeli döntés ellen, hogy biztonsági falat építenek Betlehem és… Tovább olvasom