Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Kórházba került Margaret Thatcher

Kartörés miatt kórházban kezelik Margaret Thatcher volt brit kormányfőt, miután elesett otthonában.
A 83 éves Thatchert, aki rekord hosszú időn át, 1979-től 11 évig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke a Konzervatív Párt élén, pénteken vitték be a délnyugat-londoni Chelsea and Westminster kórházba.
Az első értesülések arról szóltak, hogy Thatchert orvosi ellátás után hazaengedik, de orvosai végül úgy döntöttek, hogy - tekintettel korára és az esetleges sokkra - megfigyelés végett egy éjszakára bent tartják - közölte a volt kormányfő irodája a BBC-vel.
Az idős politikus szóvivője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy komolyabb baj nincs.
Thatcher, akit 1990-ben, az ellene indult belső pártszervezkedés nyomán mondott le, régóta betegeskedik. Állapota különösen sokat romlott azután, hogy férje, Sir Denis Thatcher 2003-ban, 88 éves korában elhunyt.
A volt kormányfőt néhány éve kisebb szélütések érték. Azóta emlékezetkieséssel küszködik, és mozgása is alaposan lelassult. Orvosai ezért eltiltották addig rendszeres és rendkívül népszerű előadókörútjainak folytatásától.
A lemondása után bárónői rangra emelt Lady Thatcher azonban nem vonult vissza teljesen; közéleti eseményeken továbbra is megjelenik. A múlt héten jelen volt az előkelő londoni Carlton Clubban, ahol első választási győzelmének 30. évfordulóját ünnepelték.
Margaret Thatcher háromszor nyert egymás után választást a Konzervatív Pártnak. A radikális gazdaságátalakítási program során mutatott kérlelhetetlensége azonban kikezdte támogatottságát saját politikai hátországában is, és 1990 novemberében végül lemondatták.
Hasonló sorsra jutott két éve a jelenleg kormányzó Munkáspárt előző vezére és miniszterelnöke, Tony Blair is. Blair - a brit baloldal történetében először - szintén három választást nyert egymás után. Az iraki háború rendkívüli népszerűtlensége és a Labour-frakción belüli rendszeres lázadások miatt azonban 2007 júniusában, harmadik mandátumának kevesebb mint a felénél lemondani kényszerült.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védelmébe vette az Airbus-okat a gyártó cég vezetője

"Az Airbus 330-as a valaha épített repülőgépek között is az egyik legjobb és legbiztonságosabb" -… Tovább olvasom