Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kórházban van Hoszni Mubarak

Kórházba került kedden Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök - közölték biztonsági és orvosi források Sarm-es-Sejkben.
A sinai-félszigeti üdülőhely nemzetközi kórházába vették fel a májusban 83 éves exelnököt, aki csaknem harminc év után a szűnni nem akaró tüntetések hatására február 11-én mondott le az államfői tisztről, majd elvonult Sarm-es-Sejkbe, ahol házi őrizetet rendeltek el ellene, illetve lefoglalták a vagyonát. Visszavonulása óta katonai tanács van hatalmon az országban.

Az al-Ahrám című, kormányhoz közel álló lap híre szerint Mubarak felszólítást kapott, hogy jelenjen meg egy kairói bíróság előtt, mert el kívánják számoltatni a tüntetések során lelőtt személyek haláláért és közjavak elsikkasztásáért. Kedden kellett volna bíróság elé állnia, az ehhez szükséges biztonsági intézkedéseket végrehajtották - állt a lapban.

A kórházi felvétel két nappal azután történt, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás bejelentette a volt elnök és két fia, Gamál és Alaa berendelését. Manszúr el-Iszávi belügyminiszter közölte, hogy amennyiben a felszólításnak nem tesznek eleget, akár le is tartóztathatják őket, bár a bírói meghallgatás még nem jelenti automatikusan azt, hogy pert indítanak Mubarak ellen.

A januári-februári tüntetések elleni erőszak következtében hivatalos adatok szerint mintegy 800 embert halt meg, és több ezren szenvedtek sérüléseket.

Mubarak az ellene felhozott vádakat - visszavonulása óta az első interjúban, vasárnap - tagadta.

A volt elnök több egészségügyi problémával küszködik, a közelmúltban epeműtétet hajtottak végre rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözések voltak Abidjanban

Gépfegyverek dörögtek még kedden délelőtt is Elefántcsontpart gazdasági fővárosa, Abidjan… Tovább olvasom