Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Korlátozták a sörözést és dohányzást a közterületeken

A sör és egyéb alacsony alkoholtartalmú italok közterületen történő fogyasztását és árusítását, valamint a dohányzást korlátozó törvénymódosítás lépett hatályba csütörtökön Ukrajnában.
A kijevi parlament által a napokban elfogadott, az alkohol, a sör és az alacsony alkoholtartalmú italok árusításának és fogyasztásának feltételeit szigorító jogszabály értelmében tilos a felsorolt italok fogyasztása az egészségügyi, oktatási és művelődési intézményekben, tömegközlekedési eszközökön és ezek megállóhelyein, az aluljárókban, zárt sportlétesítményekben (kivéve a műanyagpalackos söröket), felvonókban és telefonfülkékben, játszótereken, sportpályákon, valamint az államhatalmi szervek, önkormányzatok, állami intézmények épületeiben.

Tilos továbbá a sör és az alacsony alkoholtartalmú italok árusítása az egészségügyi és oktatási intézmények helyiségeiben és területén, zárt sportlétesítményekben (a műanyag palackozású söröket leszámítva), gyermekárukat forgalmazó üzletekben, kereskedelmi automatákból adták hírül internetes ukrán hírportálok. A törvénymódosítás lehetővé teszi a helyi önkormányzatok számára az alkohol, a sör (a plasztikkiszerelésű kivételével) és az alacsony alkoholtartalmú italok eladásának betiltását vagy korlátozását saját területükön a tömegrendezvények idejére, s ugyanez vonatkozik a dohányzásra is.

A jogszabály dohányzási tilalmat mondott ki az egészségügyi és oktatási intézményekre, játszóterekre, sportpályákra, lakóépületek lépcsőházaira, aluljárókra, liftekre, telefonfülkékre, a hazai és nemzetközi járatok tömegközlekedési eszközeire. A vendéglátóhelyeken, éttermekben, állami és önkormányzati szervek, vállalatok, intézmények és szervezetek épületeiben, zárt sportlétesítményekben csak az arra kijelölt helyen lehet dohányozni. A jövőben tilos 18 év alatti fiataloknak alkoholt, sört és alacsony alkoholtartalmú italokat, valamint dohányárut eladni. A szabályt megszegő kereskedők 6,8 ezer hrivnyára (kb. 170 ezer Ft) büntethetők, míg a speciális dohányzóhelyek kialakítását elmulasztó tulajdonosoknak vagy intézményfenntartóknak 3,4 ezer hrivnya bírsággal kell számolniuk.

Olvasóink írták

  • 1. nyomdasz63 2010. február 12. 11:45
    „Szegeden a "dugó " téri tecsónál is korlátozni kellene !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet! Öngyilkos lett a sztártervező

Alexander McQueen brit divattervezőt holtan találták londoni otthonában.
Tovább olvasom