Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Korlátozza a NATO az éjszakai razziák számát

Afganisztán - Kevesebb éjszakai razziát tarthatnak az Afganisztánban állomásozó NATO-katonák egy új irányelv értelmében. Az intézkedés célja, hogy a nemzetközi erők elnyerjék az afgán lakosság támogatását.
Az irányelv, amelynek részletei nem nyilvánosak, már január vége óta érvényben van, de bevezetését Stanley McChrystal, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka csak szerdán erősítette meg hivatalosan.

A NATO az afgán lakosság panaszaira tekintettel döntött úgy, hogy a jövőben igyekszik csökkenteni az afgán civilek házaiban végrehajtott éjszakai műveletek számát. Az irányelv szerint, ha be kell hatolni valakinek az otthonába, mert ott gyaníthatóan lázadók rejtőzködnek, akkor azt lehetőség szerint az afgán hadsereg katonáira kell bízni. Többen panaszkodtak amiatt, hogy a külföldi katonák egyszerűen csak berontanak a házakba, és nincsenek tekintettel arra, hogy ott esetleg nők és fiatal lányok is tartózkodhatnak.

"Eddig nem értettük meg ezt a kulturális különbséget, most ezen próbálunk változtatni" - mondta McChrystal Kabulban afgán fiatalokkal folytatott találkozóján.

Egy NATO-szóvivő hangsúlyozta, hogy az új irányelv nem korlátozza a katonák mozgásterét, inkább csak arra ösztönzi a parancsnokokat, hogy vegyenek figyelembe több szempontot, legyenek jobban tekintettel a lakosság számára érzékeny kérdésekre, és mérlegeljék, mekkora veszteséget okozna, ha egy éjszakára tervezett akciót inkább nappal hajtanának végre. Hozzátette: az éjszakai hadműveletekre továbbra is szükség van.

McChrystal - miután tavaly júniusban átvette a haderő vezetését - új hadviselési szabályokat vezetett be a civil veszteségek csökkentése végett és korlátozta a légierő alkalmazását a hadműveletekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albániában visszatér az ellenzék a parlamentbe

Albánia - Albániában részt vesznek a parlament csütörtöki ülésén az ellenzéki szocialisták, akik a… Tovább olvasom