Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Kormánypárti politikusokat és hivatalnokokat vettek őrizetbe Csehországban

A kormány lemondását, és előre hozott választást követel az ellenzék, az ODS kiáll Necas mellett.
Petr Necas miniszterelnök, s vele együtt a kormány azonnali lemondását és előre hozott választás kiírását követeli az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) - közölte Bohuslav Sobotka pártelnök, a CSSD elnökségének csütörtök esti ülése után.

Sobotka közölte: pártja ennek érdekében azonnal tárgyalásokat kezdeményez a parlamenti pártokkal és Milos Zeman államfővel.

Tanácskozott a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) szűkebb politikai vezetése is. Miroslava Nemcová, a párt alelnöke az ülés után közölte, hogy az ODS továbbra is bízik Petr Necas pártelnökben, kormányfőben, s kiáll mellette.

Live Info videó

A vezető testületek tanácskozása után Prágában a miniszterelnök kezdeményezésére összeült a cseh nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

Kormánypárti politikusokat és hivatalnokokat vettek őrizetbe Csehországban

Kormánypárti politikusokat és magas rangú kormányhivatalnokokat vett csütörtökön őrizetbe a cseh korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ). A rendőrök a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban, valamint több cégnél és vállalkozónál is házkutatást tartottak.

Pavel Hanták, az ÚOOZ szóvivője délutáni sajtóértekezletén megerősítette, hogy a rendőrségi akció a kormányhivatalt és a védelmi tárcát is érinti, s hogy a rendőrség több személyt őrizetbe vett. Az akció céljáról nem beszélt. Csütörtök estig hivatalosan senki nem közölte, hogy miről is van szó. A média szerint korrupciós ügyekről, a politika és az üzlet törvénytelen összefonódásáról.

Jan Kubice belügyminiszter a parlamentben közölte, hogy Robert Slachta, a korrupcióellenes rendőrség főnöke, valamint két államügyész szerdán késő éjjel látogatást tett Petr Necas miniszterelnöknél.

Különböző források szerint az őrizetbe vettek száma elérheti a harmincat is. Eddig egyebek között a következő nevek váltak ismertté: Jana Nagyová, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Lubomír Poul, a kormányhivatal igazgatója, Milan Kovanda, a katonai hírszerzés főnöke, Ondrej Páleník, a katonai hírszerzés volt főnöke, Petr Tluchor, az kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) volt képviselőházi frakcióvezetője, Ivan Fuksa volt mezőgazdasági miniszter, Roman Bocek volt agrárminiszter-helyettes. Hivatalosan egyetlen nevet sem erősítettek meg, de nem is cáfoltak.

A rendőrségi akció Prágában, Közép-Csehországban és Kelet-Csehországban folyik, s a hírek szerint legalább szombatig is eltarthat. Házkutatást tartottak Ivo Rittig és Roman Janousek befolyásos prágai vállalkozóknál és lobbistáknál. A délután folyamán a rendőrség aranyat, pénzt és dokumentumokat kobozott el egy prágai bank biztonsági széfjeiből. "Megerősítjük azt az értesülést, hogy bírósági határozat alapján a rendőrség számára hozzáférhetővé tettünk néhány széfet" - jelentette ki Monika Klucová, a Komercní Banka szóvivője.

Necas miniszterelnök a nap folyamán gyakorlatilag eltűnt, olyan hírek kaptak lábra, hogy kórházban van, mígnem délután ötkor váratlanul sajtóértekezletet tartott. Leszögezte, hogy nem mond le, mert semmiféle információja sincs arról, hogy munkatársai bűncselekményeket követtek volna el.

"Nem mérlegelem jelenleg lemondásomat és a kormány lemondását, mivel tudtommal nem követtem el semmilyen törvénytelenséget" - hangsúlyozta Necas.

A képviselőház azonnali tájékoztatást és magyarázatot követelt a kormányfőtől. Miután Miroslava Nemcová, az alsóház elnöke bejelentette, hogy Necas pénteken délelőtt felszólal a parlamentben, a testület félbeszakította ülését.

Nemcová később botrányosnak és elfogadhatatlannak minősítette, hogy a cseh politikai vezetésnek nincs semmiféle pontos és konkrét információja a korrupcióellenes rendőrség csütörtöki akciójáról.

"A korrupcióellenes rendőrség sajtótájékoztatója botrány. Semmit nem mondtak. Tarthatatlan az a helyzet, hogy sem a politikusoknak, sem a közvéleménynek órák óta nincsenek információi arról, miért hatolt be éjjel a rendőrségi kommandó a kormányhivatalba, s valójában mi történik az országban" - hangsúlyozta Nemcová a hírtelevíziónak nyilatkozva. Sürgette, hogy a legfelsőbb cseh politikai vezetők haladéktalanul találkozzanak, s vitassák meg a kialakult belpolitikai helyzetet.

Milos Zeman köztársasági elnök nem kívánt kommentárt fűzni a eseményekhez. "Az államfő csak a hivatalos információk alapján nyilatkozik. Péntek délelőttre magához kérette Martin Cervícek országos rendőrfőkapitányt, Petr Necas miniszterelnököt és Bohuslav Sobotkát, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökét" - közölte Hana Burianová elnöki szóvivő.

Olvasóink írták

  • 2. DMagóg 2013. június 14. 16:56
    „Követendő!
    "Kaparni kell" mondotta a Mi Jánosunk. Akarni kell! Itt is volna kaparni való!”
  • 1. pachakuti 2013. június 13. 21:53
    „Nálunk (csak a példa kedvéért, mert több tucat példát lehetne felhozni) a jó Demszky (Deautsch) Gábort még tanúként se merték beidézni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeütközött két vonat Buenos Aires közelében

A balesetben a nem végleges adatok szerint legalább hárman meghaltak és ötvenen megsérültek. Tovább olvasom