Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kormányzókat és tábornokokat menesztettek

A jemeni elnök fölmentett tisztségéből pénteken négy tartományi kormányzót és több mint egy tucat tábornokot.
A jemeni elnök fölmentett tisztségéből pénteken négy tartományi kormányzót és több mint egy tucat tábornokot, köztük a légierő parancsnokát és az elnöki gárda főnökét, Ali Abdallah Száleh volt államfő két közeli rokonát.

A februárban hivatalba lépett új elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi által kiadott rendeletről a Saba állami hírügynökség számolt be.

A menesztett tábornokok egyike Mohammed Száleh el-Ahmar, a légierő parancsnoka, a volt elnök féltestvére, a másik Tárik Mohammed Abdallah Száleh, az elnöki gárda főnöke, a volt elnök unokaöccse.

Jemen volt elnökét azzal vádolják, noha a népharag miatt 33 év után kénytelen volt lemondani, még mindig ő mozgatja a szálakat, akadályozza a politikai átmenetet a koldusszegény arab országban.

Az ellenzéki részvétellel megalakult nemzeti egységkormány egyik minisztere nemrégiben arról panaszkodott, hogy Száleh a a biztonsági szolgálatoknál és a fegyveres erőknél kulcsfontosságú pozíciókban lévő rokonain keresztül továbbra is jelentős hatalommal bír.

Ezért megfigyelők szerint a most elrendelt személycserék jelentős csapást jelentenek Száleh számára. Igaz, a volt elnök fia, Ahmed Ali maradt a nagy hatalmú elitegység, a Köztársasági Gárda parancsnoka.

Pénteken napközben motorosok öngyilkos robbantásos merényletet hajtottak végre a nagy dél-jemeni kikötővárosban, Ádenben és néhány órával később onnan északkeletre, al-Bejdában is. Mindkét helyen a nemzetbiztonsági hivatal helyi kirendeltsége volt a célpont, de egyik merényletben sem halt meg senki a merénylőkön kívül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titanic-emlékútra indul

A emlékhajózás a Titanic első és egyben utolsó útvonalát követi majd. Tovább olvasom