Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Környezetbarát italautomatákra vált a Coca-Cola

A vezérigazgató bejelentette, hogy 2015-től kivonják majd az italautomatáikból és hűtőberendezéseikből az üvegházhatásért felelős fluorozott szénhidrogéneket.
Környezetbarát italautomatákra és hűtőberendezésekre vált a Coca-Cola vállalat, hogy ezzel csökkentse a berendezések által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét. Muhtar Kent vezérigazgató bejelentette, hogy 2015-től kivonják majd az italautomatáikból és hűtőberendezéseikből az üvegházhatásért felelős fluorozott szénhidrogéneket (HFC). Ugyanis a világszerte működő (közel tízmillió) berendezések nem csupán az üdítőitalok hidegen tartásáért, de a vállalat teljes szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb hányadárét is felelősek. A hűtőeszközök együttesen 15 millió tonna üvegházhatásért felelős gázt bocsátanak ki évente, amely a cég teljes kibocsátásának 40 százalékát teszi ki.

A fluorozott szénhidrogénekből származó gázok nagy szerepet játszanak a globális felmelegedésben, és a becslések szerint 2050-ig 28-ról 45 százalékra fog növekedni miattuk a szén-dioxid-kibocsátás mennyisége. Mindezek miatt az élelmiszer- és italgyártó vállalatok most azon igyekeznek, hogy új módszereket találjanak ki áruik hidegen tartására.

A Pepsico vállalat például már idén elindított egy olyan kísérleti programot, amelyben szén-dioxiddal hűtik az italautomatáikat. A Coke cég elmondása szerint náluk is a szén-dioxid szerepel az első helyen a szénhidrogének felváltásában. Bár a szén-dioxid maga is üvegházhatású gáz, azonban mintegy 1400-szorosan alacsonyabb a környezetkárosító hatása a hagyományos hűtőfolyadékokhoz képest. A környezetbarát automatákra való váltás meggyorsítása érdekében a Coca-Cola és a partnerei 150 ezer HFC-mentes berendezést fognak vásárolni 2010-ig. "Azt reméljük, hogy a kezdeményezésünket követni fogják majd az élelmiszer- és italgyártó iparban működő más vállalatok is" - mondta Muhtar Kent, hozzátéve, hogy ha minél többen követik majd a példájukat, akkor az új technológia költségei is annál alacsonyabbak lesznek.

A cég egyébként összesen 50 millió dollárt költött, hogy megtalálja a megfelelő környezetbarát megoldást. Reményeik szerint pedig, a berendezések tízéves élettartama alatt, mintegy 53 millió tonnányival fog csökkeni a cég káros anyag kibocsátásának mennyisége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a permi tűzeset áldozatainak a száma

Több mint 120 embert kórházban ápolnak, hét sérült életéért küzdenek az orvosok. Tovább olvasom