Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Korrupció gyanúja miatt támadják az EU környezetvédelmi ügynökségét

Támadások kereszttüzébe került az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, amiért közpénzből finanszírozta alkalmazottai továbbképzését a Karib-térségben.
Támadások kereszttüzébe került az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ), amiért közpénzből finanszírozta alkalmazottai továbbképzését a Karib-térségben, illetve 300 ezer eurót költött koppenhágai székházának felújítására - adta hírül kedden az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Jacqueline McGlade brit tudós, aki 2003 óta áll az EKÜ élén, nagy megrökönyödést váltott ki az Európai Parlamentben (EP), amiért több mint 30 ezer euróért összesen 29 szakmai továbbképzést szervezett a karibi-, illetve a mediterrán térségben a biológiai sokféleséggel összefüggésben. A szóban forgó programokat az EarthWatch nonprofit intézmény szervezte, amelynek McGlade korábban kuratóriumi tagja volt.
Az Európai Unió (EU) kiadásait kedden megvitató Európai Parlament (EP) a fennálló összeférhetetlenség miatt javasolni fogja, hogy ne hagyják jóvá az EKÜ 2010-es pénzügyi beszámolóját. Katja Rosenbohm, a szervezet kommunikációs vezetője ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy McGlade tavaly lemondott kuratóriumi tagságáról, valamint tagadta, hogy az EarthWatch közvetlen előnyöket élvezett volna főnöke pozíciója miatt.

Az EKÜ hasonló magyarázattal élt székházának 2010-es felújítása kapcsán, amelyről az uniós ügynökség nevük elhallgatását kérő tagjai emailben tudatták az európai parlamenti képviselőket. Az üzenetek tanúsága szerint McGlade 300 ezer euróért újíttatta fel a szervezet koppenhágai székházának homlokzatát, amelyet részben tudományos célokra elkülönített forrásokból finanszíroztak.

Rosenbohm szerint azonban a szóban forgó emailek félrevezetőek, és nem kapcsolhatóak közvetlenül szervezethez. AZ EKÜ magyarázata szerint a homlokzat-felújításra vonatkozó zöld projektre szűkre szabott határidejük volt, s a költségvetés is ennek megfelelően alakult.

Az EKÜ az Európai Unió független környezetvédelmi tájékoztatással foglalkozó szervezete. Jelenleg 32 tagja van: az EU 27 tagállama, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Törökország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult és nyitott társadalom építésére biztatta a pápa a kubaiakat

XVI. Benedek pápa kubai látogatása első miséjén hétfőn Santiagóban arra kérte a kubaiakat, hogy a… Tovább olvasom