Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Korrupciós ügy miatt hallgatják meg a volt moszkvai polgármestert

Jurij Luzskov, volt moszkvai polgármester hosszabb külföldi tartózkodásáról szerdán visszatért Moszkvába, ahol hamarosan korrupciós ügyben hallgatják ki tanúként.
A Bank Moszkvinál (Moszkva Bankja) történt többmilliárdos sikkasztás ügyében kell november 15-én megjelennie Luzskovnak a nyomozók előtt. Egyszer, október 28-ra már berendelték a volt polgármestert, aki azonban levélben közölte, hogy nem tud megjelenni, mivel külföldön tartózkodik. Luzskovnak háza van Ausztriában.

Még az államfői hivatal is megszólalt annak idején, cáfolva, hogy politikai indíttatású lenne Luzskov kihallgatása. Szergej Nariskin hivatalvezető kijelentette: "Luzskovot a főváros nem eredményes irányítása, illetve az általa és környezete által lehetővé tett mértéktelen korrupció miatt váltották le tavaly szeptemberben". A nyomozók arra kíváncsiak, hogy 2009-ben a főváros miért vásárolta meg a Bank Moszkvi részvényeit.

Egyes verziók szerint a pénzintézet a részvényekért kapott 15 milliárd rubel nagy részét a Premier Estate ingatlanfejlesztési cég hitelezésére fordította, amelyet három hónappal a hitel felvétele előtt hoztak létre mindössze 10 ezer rubel alapító tőkével. A cég Luzskov felesége, Jelena Baturina érdekeltségéhez, az Inteko társasághoz kötődik. A Premier Estate 58 hektár földterületet szerzett meg Moszkva nyugati részén, ahol az Inteko lakásokat akart építeni, de Luzskov leváltását követően az Intekót elutasították, s állítólag 12,7 milliárd rubel Baturina számláján maradt.

A polgármesterként rendkívül befolyásos Luzskov szerdai visszaérkezését követően úgy nyilatkozott, hogy a Bank Moszkvinál történtekkel kapcsolatosan nincs törvényes alapja vádemelésnek. Jurij Luzskov 18 évig volt Moszkva polgármestere. Dmitrij Medvegyev 2010. szeptember 28-án leváltotta, utóda Szergej Szobjanyin lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korrupció miatt végeztek ki egy hivatalnokot

Korrupcióért kivégeztek egy helyi kormányzati hivatalnokot, egy másik volt vállalatvezetőt pedig… Tovább olvasom