Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Korrupcióval vádolják a bin Ladent lebuktató orvost

Az Oszama bin Ladent lebuktató orvost korrupcióval és más bűntényekkel vádolták.
Jóval a letartóztatása előtt állítólag korrupcióval, szexuális bűntényekkel, lopással és más bűncselekményekkel vádolták a pakisztáni hatóságok az azt orvost, aki segített azonosítani az amerikai hírszerzésnek (CIA) Oszama bin Ladent, az al-Kaida terroristahálózat vezérét.

Az elmúlt napokban ilyen értelmű hírek jelentek meg a pakisztáni médiában, és több jelenlegi, illetve volt pakisztáni illetékes is iszákos szoknyavadásznak nevezte Sakil Afridit, akit - állításuk szerint - szexuális bűncselekményekkel, molesztálással és lopással is vádoltak. Azt is mondták róla, hogy rögeszmés pénzhajhász.

A Reuters hírügynökség betekintést nyert a pakisztáni egészségügyi hatóságok egyik, 2002-es keltezésű dokumentumába, amely korruptnak, megbízhatatlannak és közszolgálatra alkalmatlannak minősítette az orvost.

Az amerikai hatóságok ugyanakkor hős látnak a negyvenes éveiben járó férfiban. Alfridi ugyanis hamis oltási kampányt szervezett tavaly Abbotábádban, abban a pakisztáni városban, ahol bin Laden bujkált. Ezzel segítette hozzá a CIA-t DNS-minták beszerzéséhez, amelyek alapján bebizonyosodott, hogy valóban a terroristavezér és családja rejtőzik a városban. Május elején egy amerikai kommandó rajtaütött a rejtekhelyül szolgáló házon, és végzett Oszama bin Ladennel.

Alfridit a múlt héten hazaárulás vádjával első fokon 33 év börtönre ítélte egy pakisztáni bíróság, amit Washingtonban erősen nehezményeznek. Egy magas rangú washingtoni illetékes közölte, hogy az amerikai kormánynak nem volt tudomása az orvos állítólagos viselt dolgairól, s a rendelkezésre álló információk arra utaltak, hogy Alfridi a pakisztáni orvostársadalom megbecsült tagja. Egy másik amerikai kormányilletékes szerint a pakisztáni tisztviselők mindezzel csupán megpróbálják rossz hírét kelteni, holott Sakil Alfridi egy olyan terrorista kézre kerítésében működött közre, akinek a kezéhez pakisztániak vére is tapad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtották Safík választási irodáját Kairóban

az egyiptomi elnökválasztás egyik jelöltjének, a tavaly megbuktatott Hoszni Mubarak elnök utolsó… Tovább olvasom