Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Korszerű üzemet avatott fel Schmitt Pál

Kétnapos kárpátaljai útjának utolsó állomásaként hétfőn Técsőre látogatott Schmitt Pál köztársasági elnök, aki magyar beruházásban épült pelletáló üzemet avatott fel, találkozott a Felső-Tiszavidék magyarságának képviselőivel és megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát.
A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Skála csoport energetikai cége, a Skála-Energy Kft. közös finanszírozásában mintegy 40 millió hrivnya (körülbelül 1,1 milliárd forint) értékű beruházással létesült pelletgyárral kapcsolatban Schmitt Pál fontosnak nevezte, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazó magyar vállalat telepedett meg Técsőn. Azon túl, hogy a pelletáló üzem sok helyi magyarnak és nem magyarnak ad munkát, a beruházás tovább erősíti a két ország kapcsolatait - tette hozzá.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye legnagyobb magyar tulajdonú ipari beruházásának átadása után Schmitt Pált a város központi terén több száz, a Felső-Tiszavidék településeiről érkezett magyar várta.

Az üdvözlésére összegyűlt tömeg előtt elmondott, elsősorban a tanuló ifjúsághoz intézett beszédében Schmitt Pál arra buzdította a felnövekvő nemzedéket, hogy őrizze meg magyarságát és legyen jó polgára Ukrajnának. Hangsúlyozta: Ukrajnának és Magyarországnak jó szomszédoknak kell lenniük, s azoknak, akik Kárpátalján magyaroknak vallják magukat, érezniük kell az anyaország szeretetét és törődését, az ukránok pedig biztosak lehetnek abban, hogy Magyarország fontos, megbízható partnerük. A szórványmagyarság településneveit sorolva az államfő kijelentette: "Nincs szórványmagyarság, csak magyarság van, mert a magyarság egy és oszthatatlan. Úgy tekintünk rátok, mint a magyar nemzet fontos részeire - egyetlen magyar sem veszhet el."

A találkozó után Schmitt Pál megkoszorúzta a Técső központjában álló Kossuth-szobrot, majd istentiszteleten vett rész a református templomban.

Kétnapos kárpátaljai látogatását értékelve a köztársasági elnök a magyarországi közszolgálati médiumok ungvári tudósítóinak nyilatkozva elmondta: eredményesnek és hasznosnak tekinti első kárpátaljai útját.

Fontosnak nevezte az Olekszandr Ledidával, Kárpátalja megye kormányzójával vasárnap folytatott megbeszélését, amely a tervezett fél óra helyett több mint egy órán át tartott. Mint mondta, sok témát áttekintettek, mivel kötelességének érezte, hogy a régió első számú vezetője előtt felvessen minden olyan problémát, amely hátrányosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget.

Kifejtette: szóvá tette a magyar tannyelvű oktatás helyzetét, ezen belül a magyar nyelven történő és a magyar nyelvből és irodalomból teendő emelt szintű érettségi és felvételi vizsgák, a magyar nyelvű tankönyvkiadás kérdését, a beregszászi főiskola állami akkreditációjának ügyét, a magyar nyelv használatának problémáját. "Emlékeztettem a kormányzó urat, hogy az ő anyanyelve, az ukrán is több mint száz évig hivatalosan be volt tiltva. Ennek tükrében érthető, mennyire fontos a Kárpátalján élő magyar nemzetiségnek az anyanyelv használata" - hangsúlyozta.

Schmitt Pál azt is elmondta, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel folytatott ungvári megbeszélésen Kovács Miklós, a szervezet elnöke arról tájékoztatta, hogy Ukrajnában, a jövőre esedékes parlamenti választásokra új választójogi törvény készül, amely hátrányosan érinti a magyarságot, csökkenti a közösség parlamenti képviseletének az esélyeit. Jelezte, hogy ezt a problémát levélben fogja felvetni Viktor Janukovics ukrán elnöknek, s szóvá teszi - a kárpátaljai magyarság egyéb gondjaival együtt - Mikola Azarov miniszterelnöknél is, aki a tervek szerint a jövő hónapban látogat Magyarországra.

Schmitt Pál az esti órákban tér vissza Budapestre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfoglalták Kadhafi szülőhelyét

Az új líbiai hatalom fegyveresei elfoglalták hétfőn Szirt kikötőváros peremén azt a negyedet, ahol Moammer Kadhafi született 1942-ben, egy sátorban. Tovább olvasom