Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Kósa Lajos pártközi és civil kapcsolatokat épít Pekingben

A magyar-kínai, illetve pártközi kapcsolatokat érintő kérdésekről tárgyalt Pekingben Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere.
Kósa gyümölcsözőnek értékelte egyórás találkozóját Csen Feng-hsziannal (Chen Fengxian), a Kínai Kommunista Párt (KKP) külügyi hivatalának alelnökével, s az MTI-nek elmondta, a beszélgetés során szóba került, hogy a hagyományos pártstruktúra és pártértelmezés Magyarországon és részben az Európai Unióban is átalakulóban van: így állhat elő például Magyarországon olyan belpolitikai helyzet, amelyben a Fideszt baloldalisággal "vádolják" meg.

A Fidesz ügyvezető alelnöke tájékoztatott arról is, hogy Fidesz pártelnöki látogatás van szerveződőben.

A kormány fontos, meghirdetett célja, hogy a Kína és az Európai Unió közötti kereskedelmi, tudományos, gazdasági együttműködésben Magyarország, mint Európa keleti kapuja szerepet vállaljon, s ebben Debrecennek fontos szerep juthat - vélte a polgármester, aki kínai partnerével egyetértett abban, hogy a két ország közötti együttműködésnek szélesebb kereteket kell biztosítani. Ezzel kapcsolatban elhangzott az is: Magyarország szívesen venné, ha kínai diákok nagyobb számban vennének részt a magyar felsőoktatásban.

Kósa Lajos és delegációja Pekingben felkereste a kínai hagyományos orvoslás akadémiáját is, ahol a lehetséges együttműködés területeit és formáit vették számba. Ugyancsak tárgyaltak és üzletemberekkel találkoztak a CCPIT nemzetközi kereskedelemfejlesztést elősegítő tanács szervezésében.

A hétfői eseményen olyan kínai cégek voltak jelen, amelyek például a falusi turizmussal kapcsolatos beruházások iránt érdeklődtek, repülőtér fejlesztésben rendelkeznek tapasztalattal, a kínai hagyományos gyógyászat magyarországi meghonosításának lehetőségeit kutatják, vagy például járműgyártásban, elektromos autó fejlesztésben vennének részt.

Kósa Lajos, aki kedden Csungkingban (Chongqing), majd Sanghajban folytatja kínai látogatását, Csungkingban várhatóan megállapodik abban, hogy a Debreceni Egyetemen létrehoznak egy Konfuciusz Intézetet. A városvezetés azt is szeretné, hogy a középiskolákban mielőbb megkezdődjön a kínai nyelv oktatása.

Orbán Viktor pártelnök 2009 decemberi pekingi látogatása alkalmával létesített hivatalos pártközi kapcsolatot az akkor ellenzékben lévő Fidesz és a Kínai Kommunista Párt.

Olvasóink írták

  • 2. airwaves 2011. május 10. 16:35
    „A párt külügyi hivatalának alelnökétől kapott egy órát. Ha a tolmácsokat is idevesszük, akkor beszéltek vagy 20 percig! Fontos ember ez a Kósa...
    Milyen sok arcú a politika! A gengszterváltás óta a volt szoci pártokat szidja és okolja mindenért a Fidesz Rákosistul, Kádárostul, Gyurcsányostul. De ha az kínai és kommunista, akkor már nem is olyan csúnya párt :)
    Mao Ce Tung, Csou-En Laj és Teng Hsziao Ping mind-mind elsőáldozó kiscserkész...”
  • 1. jozko 2011. május 10. 13:05
    „Újhelyi elvtárs már alapozott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot ugrott Obama népszerűsége bin Laden likvidálása után

Jelentősen növekedett Barack Obama amerikai elnök népszerűsége honfitársainak körében azt követően, hogy egy amerikai kommandó megölte a Pakisztánban rejtőzködő Oszama bin Ladent. Tovább olvasom