Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Koszorúérműtét után is hasznos egy kis alkohol

Az alkoholt mértékletesen fogyasztó férfiak a szeszmentes csoport tagjaihoz képest 25 százalékkal kisebb gyakorisággal haltak meg.
Nemcsak az egészséges szervezetnek, de a koszorúérbetegek számára is jót tesz a mértékletes alkoholfogyasztók - igazolták olasz kutatók az Amerikai Szív Szövetség (AHA) éves chicagói konferenciáján elhangzott előadásukban.

Umberto Benedetto és munkacsoportjának előadása óriási érdeklődést keltett, mert arról számolt be, hogy 1221, koszorúér-áthidalóműtét után átlagosan 3,5 évig kezelt beteg sorsa hogyan alakult, attól függően, hogy ittak-e alkoholt vagy sem.

Nemzetközi tanulmányok szerint éppen a koszorúérbetegség ellen férfiak esetében napi két deciliter, nők esetében egy deciliter bor vagy annak megfelelő mennyiségű egyéb alkohol kedvező hatású, de szívműtét utáni helyzetre eddig megbízható fölmérések nem történtek.

A római munkacsoport sebészeti klinikán operált betegeiket rendszeresen ellenőrizte, és többek között följegyezték a páciensek étkezési szokásait is. A rendszeresen alkoholt is fogyasztó betegek eredményeit összehasonlították az absztinensekével.

Az alkoholt mértékletesen fogyasztó férfiak a szeszmentes csoport tagjaihoz képest 25 százalékkal kisebb gyakorisággal haltak meg vagy kerültek ismét szívgyógyászati ellátásba ismétlődő infarktus vagy szélütés miatt. A nők csoportja nem volt eléggé népes, hogy eredményeiket tudományosan értékelhessék.

Igen elgondolkoztató, hogy az alkoholista férfiak, akik napi két deciliternyi bor helyett hat decinél többet fogyasztottak, kétszerte olyan gyakran haltak meg a megfigyelési idő alatt, mint az alkoholt nem fogyasztó betegtársaik. Ez kiváltképp azokra vonatkozott, akiknek szíve a vizsgálatok tanúsága szerint már eleve jobban károsodott.

Ezek az eredmények igazolják, hogy mind a megelőzésben, mind a későbbi betegellátásban az alkohol mértékletes fogyasztása a legegészségesebb megoldás.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. november 24. 11:03
    „Én csupán megelőzés miatt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új-zélandi bányarobbanás: nincs túlélője a szerencsétlenségnek

Nincs már remény arra, hogy túlélőre bukkanjanak. Tovább olvasom