Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Koszovó: zavaros és bizonytalan helyzet

Tisztázatlan körülmények között kialakult tűzharc volt kedden Koszovóban. A lövöldözésben legalább egy rendőr meghalt.
Észak-Koszovóban zavaros és bizonytalan helyzet alakult ki kedden. Azt követően, hogy Pristina a koszovói békefenntartók (KFOR) közvetítésével beleegyezett abba, hogy visszavonja különleges rendőri egységeit a tartomány északi részéből, a brnjaki szerb-koszovói átkelő felöl lövöldözések hallatszottak.

A Tanjug szerb hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a lövöldözésre a Zubin Potok közelében levő Varage településen került sor, amikor "úton Brnjak felé a faluba befutott a koszovói rendőrség különleges erőinek két terepjárója, amelyekből tüzet nyitottak négy, az út mentén veszteglő gépkocsira. Ezek helyi szerbeké voltak". A "tisztázatlan körülmények között kialakult tűzharcban legalább egy koszovói rendőr életét vesztette" - szólt a jelentés.

Az összecsapás helyszínén vérnyomok láthatók, a szerbek négy gépkocsiját szitává lőtték.

Borislav Stefanovic, a szerb kormány Pristinával tárgyaló küldöttségének vezetője kijelentette: "Rendkívül fontos, hogy jelen pillanatban nyugodtak maradjunk, és hiteles információkhoz jussunk".

Erhard Bühler a KFOR parancsnoka utasította a békefenntartó erők egyik portugál egységét, hogy a helyzet tisztázására vonuljon a brnjaki átkelőhöz.

A koszovói rendőrség különleges egységei kedden déltájban kezdték meg kivonulásukat a Közép-Szerbia felé utat nyitó Brnjak és Jarinje átkelőhelyekről.

Az egységek keddre virradóra foglalták el Jarinjét és Brnjakot. A feszült helyzetben Erhard Bühler KFOR-parancsnok közvetített a szerb kormány helyszínre érkező tisztségviselői és a pristinai vezetés között.

Az észak-koszovói szerbek az éjszaka folyamán Kosovska Mitrovicától északra, a Jarinje és Brnjak felé vezető úton akadályokat létesítettek, hogy lehetetlenné tegyék a koszovói rendőri egységek mozgását. Az útakadályokat a koszovói szerbek mindaddig nem hajlandóak eltávolítani, amíg a koszovói különleges rendőri egységek nem hagyják el teljesen a többségében szerbek lakta észak-koszovói területeket.

A vita jelen esetben a koszovói vámbélyegző körül folyik, amelyet Szerbia nem akar elismerni, s így áruk - elvben - Koszovóból nem tudnak eljutni Szerbiába. A koszovói kormány válaszként behozatali tilalmat rendelt el szerb árukra. Ám, miközben a tilalomnak más átkelőkön érvényt szereztek, Brnjakon és Jarinjén keresztül akadálytalanul haladtak át a szerb kamionok.

Szerbia attól tart, hogy Koszovó nemzetközi jogi elismerésével lenne egyenlő, ha elismerné a vámbélyegzőt. Belgrád szeretné ismét betagolni Szerbiába az időközben a függetlenségét is kikiáltó tartományt, amelyet már több mint 70 állam ismert el új országként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Breivik öngyilkosságától tart a rendőrség

Megfigyelés alatt tartja a börtönben ülő norvég merénylőt a rendőrség, nehogy a férfi öngyilkosságot… Tovább olvasom