Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Koszovóban lép trónra az új szerb pátriárka

A független Koszovóban lép trónra, veszi át egyik fő tisztségét Irinej, a Szerb Ortodox Egyház múlt pénteken megválasztott új pátriárkája.
Az egyházi vezető április 25-én, a Koszovó nyugati részén lévő peci kolostorban válik peci pátriárkává - ez a tisztség elválaszthatatlan az egész szerb egyház pátriárkájának tisztétől. A szerb egyház legfontosabb egyházmegyéje a peci, az ottani székesegyház a legszentebb temploma, s az ottani pátriárka (az egyetlen, ezt a rangot viselő egyházmegyei vezető) egyben az egész szerb ortodox egyház pátriárkája is.

A peci trónra lépés egybekapcsolódik a szerb egyház legfőbb döntéshozó szerve, a zsinat új ülésének kezdetével. A tanácskozás később Belgrádban folytatódik.

Az eseményre sok külföldi vendéget is várnak - közölte Irinej újságírókkal.

Koszovói részről egyelőre nem reagáltak a bejelentésre, amely rámutat egy súlyos, a volt szerb tartomány és Szerbia közti megoldatlan kérdésre. Amennyiben ugyanis Koszovó független állam, amelyben a lakosság zömét muzulmánok alkotják, nem sok keresnivalója van ott egy szerb ortodox egyházi rendezvénynek - mutatnak rá megfigyelők. Ugyanakkor a szerb egyház működésének egyik alapja, hogy vezetője egyben a peci pátriárka, akit saját egyházmegyéjében is kötelező beiktatni tisztségébe.

Azt sem tudni még, hogy az albán nemzeti indulatokat minden bizonnyal felkorbácsoló rendezvényt ki fogja biztosítani: a koszovói biztonsági erők vagy az ENSZ békefenntartói.

Ez a probléma rendszeresen felvetődik akkor is, amikor Boris Tadic szerb államfő - mint azt a legutóbbi ortodox karácsonykor is tette - nagy vallási ünnepeken ellátogat egy másik koszovói szent helyre, a decani kolostorba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyik a szerb tagfelvételi kérelem elemzése

Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megfogalmazza véleményét arról, hol tart Szerbia az uniós… Tovább olvasom