Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Kövekkel dobálták a Templomhegyen imádkozókat

Palesztinok kövekkel hajigálták meg a Templomhegyen imádkozó zsidó hívőket vasárnap. Az izraeli rendőrségnek villanó gránátokat kellett bevetnie, hogy helyreállítsa a rendet.
Micky Rosenfeld izraeli rendőrségi szóvivő elmondta, hogy egy csoport zsidó hívő érkezett a jeruzsálemi óvárosban álló Templomhegyre. Mintegy 150-en támadtak rájuk, köveket hajigálva. Az összetűzésben két rendőr és két palesztin könnyebben megsebesült. Az óvárosi mecsetek minaretjeiből felhívások hangzottak el, hogy mindenki gyülekezzen a Mecsetek terén. Az izraeli rendőrség jelentős erőket vezényelt ki a térre, és lezárta a szektort. A Templomhegy tetején terül el - a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő - Mecsetek tere.

E téren található a Szikladóm és az al-Aksza mecset, s alattuk húzódik a Siratófal. A teret a nap bizonyos óráiban nem muzulmánok is felkereshetik. Az al-Aksza mecset a harmadik legfontosabb iszlám szentély a mekkai és medinai nagymecsetek után, éppen ezért a Mecsetek tere politikai-vallási szempontból az egyik legérzékenyebb része Jeruzsálemnek. 2000. szeptember 28-án éppen Ariel Saron akkori ellenzéki vezető e helyen tett látogatása volt az a szikra, amely lángra lobbantotta a palesztin felkelést, a második intifádát. Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a Templomhegyet, majd annektálta Kelet-Jeruzsálemmel együtt.

A vegyes lakosságú, izraeliek és palesztinok által lakott városok, így Jeruzsálem rendőrsége is riadókészültségben várja az engesztelés ünnepét, mert zavargásoktól tartanak A zsidó vallás legfontosabb, legszentebb és legnagyobb ünnepe, a jóm kippúr, az engesztelés ünnepe, népies nevén a hosszú nap, amely idén vasárnap naplementétől a hétfői naplementéig tart. Az engesztelés napja elnevezés arra utal, hogy a Mindenható megbocsátotta Izrael fiainak az aranyborjú imádásának bűnét.

Olvasóink írták

 • 4. bo 2009. szeptember 27. 18:31
  „3- Valószínűen nem ezek vezették a bombázókat! Azok katonák lehettek, a katonák valószínű parancsot hajtottak végre, a parancsot azok adták ki, akiket ezek az imádkozók megszavaztak vezetőiknek, tehát gyakorlatilag a bombázás elrendelése az imádkozókon múlt. Ez így kerek és így van ez mindenhol. Nem kell itt senkit sem védeni, legyen az muszlim, zsidó, katolikus, vagy bármi, hisz mid a másikra mutogat. Róka fogta farka, farka fogta róka. Ennek sosem lesz vége amig a vallást el nem törlik a föld színéről. Az ősember abban hibázott, hogy az első varázslót nem ütötte agyon!:-)))”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2009. szeptember 27. 18:10
  „szerinted ezek az imádkozó zsidók vezették a bombázókat is???? olyan primitív vagy hogy azon már röhögni sem érdemes...”
 • 2. dodó 2009. szeptember 27. 17:00
  „Érdekes ez a MT(almudista)Iroda! Ez aztán a fontos hír! Az, hogy az elmúlt napokban hány civilt öltek meg a békés és melegszívű zsidók, vagy, hogy az ENSZ BT háborús bűnökkel vádolja, a volt miniszterelnök vád alatt áll nemi erőszak miatt, több tucat rabbi van börtönben pedofília miatt, többszörösük vád alatt, az nem hír a megvezetett magyaroknak! De ha megdobálnak néhány békés, tisztaszívű emberbarát zsidót...”
 • 1. bo 2009. szeptember 27. 16:31
  „Örüljenek, hogy nem gránáttal dobálták meg őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU: növelné az egységet az ír igen

Az Európai Unión belüli együttműködés nyerne új lendületet, ha az ír lakosság október 2-i… Tovább olvasom