Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Közel száz amerikai bank ment csődbe

Újabb négy bank ment csődbe a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok száma ezzel 84-re emelkedett.
Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) szerint a csődhullám tavaly tetőzött; a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re emelkedett az egy évvel korábbi 140-ről.

Az eszközállományt tekintve fordított a helyzet, 2009-ben a csődbe ment bankok összesített eszközállománya 169,7 milliárd dollár volt, tavaly viszont csak 92 milliárd dollár. Ez azt jelzi, hogy inkább a viszonylag kisebb, 1 milliárd dollárnál kevesebb eszközzel rendelkező bankok vannak bajban, míg a nagyobbak már túljutottak a válságon. A FDIC azzal számol, hogy tavalyhoz képest idén már kevesebb bank jut csődbe.

A héten bezárt négy bank közül a Community Banks of Colorado eszközállománya volt a legnagyobb, 1,33 milliárd dollár, június végi állapot szerint. A csődbe ment másik három pénzintézet a Community Capital Bank, a Decatur First Bank és az Old Harbor Bank 181,2 millió dollár, 191,5 millió dollár és 215,9 millió dollár eszközállománnyal.

Olvasóink írták

 • 3. Tömeg 2011. október 25. 01:11
  „Nem sajnálom őket!”
 • 2. Koszta 2011. október 23. 13:02
  „A pénz világa a megtévesztésről szól... Az kaszál, aki be tudja csapni a többieket. A tőzsde kimondottan erről szól (lásd Tözsde cápák c. film), de a bankok kamatai sem egzakt számítátok, hanem a monetáris tanács érzése alapján kialakított ámítások, a jegybanki alapkamtról... Bár tény, hogy mi sem vagyunk rosszabb adósok mint Ausztria (pontosan fizet az ország évtizedek óta) mégis drágább nálunk a hitel, mint a határ tuloldalán. Mert a "hivatalos rémhírkeltők", a pénügyi minősítő "intézetek" így érzik, ezt hangoztatják. Akkor úgy van?
  Úgy történik, mert egyeseknek ez az érdeke. Intézményesített ámítás, a tömegek átverése. Ez a bankok intézménye. Ami a politikai hatalmat is pénzeli a háttérből. Csoda ha a politika is csak ámítja népet? Ők ketten - politikai hatalom és banki pénz oligarchia - egy húron pendülnek, közös érdekek mentén érvényesülnek. A többség, az emberek becsapása által. Miért hozna egyik a másik ellen törvényeket, előírásokat, intézkedéseket?”
 • 1. igazságkereső 2011. október 23. 10:51
  „Miután a Léhmann´s Brókerház elszámította magát és a csődöket továbbgerjesztette Európára is, egyáltalán nem tudom sajnálni az amerikai bankcsődöket, de azt igen is, hogy a magyarországi bankok a csődre való hivatkozással úgy megvezette magyar ügyfeleit, hogy eközben több mint 350 milliárd forint tiszta nyereségre tudott szert tenni! Jó lenne, ha a magyarországi bankok nem veszteségről "sikolyszimfóniáznának",hanem csupán nyereségeik enyhe csökkenéséről beszélnének és írnának a magyar lapok újságírói is! Mert nagy a különbség a veszteség és a nyereség kismértékű csökkenése között! A banki indexálási trükk nyilvánosságra kerülése után a kormány helyében azonnal törvénnyel kötelezném a magyarországi bankokat a korábbi, kétoldalú szerződésben aláírt havi törlesztőrészlet ügyfelek felé történő visszaállítására!! Miért is nem lehet ezt előírni?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elérte a légkört a német műhold

Behatolt a Föld légkörébe a kiöregedett német műhold, de a német repülési és űrrepülési központ egyelőre nem tudja megmondani, hogy valamely darabja becsapódott-e már. Tovább olvasom