Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kristályokban a jövő szuperszámítógépe

Skót tudósok szerint apró kristályoknak köszönhetően olyan számítógépeket lehet majd a jövőben építeni, amelyek hatalmas adatmennyiséget tudnak tárolni. A kristályokat háttértárolóként lehet használni, így százszor annyi adatot képesek majd tárolni, mint a mostani rendszerek.
Az Edinburghi Egyetem tudósai alacsony energiájú lézert használtak arra, hogy a sókristályokat növesszenek túltelített oldatban. E metódusnak köszönhetően egy évtizeden belül egy kockacukor méretű adattárolóban egy terabájt elférhet, ez annyi, mint 250.000 fénykép vagy egymillió könyv - írja a BBC News (bbc.news.co.uk).

Sok tudós szerint nem megbízható a kristálynövesztés, mert az oldatban keletkező kristályok növekedését nehéz ellenőrzés alatt tartani. Az igazi problémát az okozza, hogy adott helyen kritikus molekulamennyiségre van szükség, ezt pedig nehéz összehozni.

A kutatók ezt a gondot úgy győzték le, hogy két, egymást átfedő, alacsony energiájú lézersugarat összpontosítottak a sóoldatra, így adagolva a megfelelő energiamennyiséget az ideiglenesen létrejövő kristály keletkezéséhez.

Andy Alexander, a technológiát kifejlesztő professzor szerint a módszer használható lehet az optikai adattárolás hagyományos formáinak feljavítására is.

A CD lemezek sík, kétdimenziós felszínével összehasonlítva a háromdimenziós optikai adattárolók sokkal többféle réteget képesek használni, amelyben az apró kristályok adatttároló pontként szolgálhatnak.

Az információt a CD-khez hasonlóan lehet rögzíteni: adott elrendezésben lévő apró jelek segítségével, amelyeket aztán fénysugár olvas le.

Alexander azt is elmondta, hogy több évvel ezelőtt véletlenül fedezték fel, hogy a fény alkalmas a kristályok célzott növesztésére. Ezt a technológiát finomítva most már kívánság szerint hozhatóak létre a kristályok. "Sok munka van még hátra, amíg ezeket a kristályokat ténylegesen fel lehet használni olyan termékekben, mint az optikai tárolóeszközök, de úgy gondoljuk, hogy az ebből fakadó lehetőségek óriásiak" - tette hozzá a professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koszovói helyzetről is tárgyal Belgrádban az orosz államfő

Belgrád második világháborús felszabadulásának 65. évfordulója előestéjén, kedden látogat a szerb… Tovább olvasom