Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Kritikus a helyzet az Elba kelet-németországi szakaszán

Továbbra is kritikus az árvízi helyzet az Elba kelet-németországi szakaszán, Szászországban lassan csökken a folyó vízállása, Szász-Anhalt tartományban pedig történelmi csúcsra emelkedett szombat reggelre.

Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartományi fővárosánál 730 centiméterre emelkedett a vízállás, több mint fél méterrel meghaladva a 2002-ben regisztrált 672 centiméteres csúcsértéket. Az átlagos vízállás június elején 2 méter körül van.

Szászországban rendkívül lassan, óránként alig néhány centiméterrel csökken a vízállás, így már a harmadik napja nyomja a gátakat a nyár elején megszokottnál háromszor-négyszer magasabb vízoszlop. A szászországi-brandenburgi határon fekvő, 4500 lakosú Mühlberget kiürítették, ez az első németországi település, amelynek teljes lakosságát evakuálni kellett az árvíz miatt.

A Duna tovább apadt Bajorországban, de még mindig árvízvédelmi készültség van a folyó mentén, és a következő napokban ismét esősre fordulhat az időjárás. A térségben megkezdődött a károk felmérése, Passauban 800 épületet rongált meg az árvíz. A bajor-osztrák határon fekvő városnál 12,98 méteren, ötszáz éve a legmagasabb szinten tetőzött a Duna hétfőn.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű eső esett, és a rendkívüli időjárás június első napjaiban is folytatódott. A legtöbb eső május 30-tól június 2-ig esett, a német meteorológiai szolgálat (DWD) pénteken ismertetett számításai szerint akkor négy nap alatt 27 ezer 500 milliárd liter csapadék hullott országszerte.

A természeti csapás az ország déli és délkeleti részét sújtotta a leginkább. A károsultak az egész ország szolidaritására számítanak - emelte ki egy szombati lapinterjúban Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke, aki szerint "nemzeti újjáépítési szerződést" kell kötni a volt NDK felzárkóztatását célzó, kilencvenes évek eleji szolidaritási megállapodás mintájára.

Egy másik interjúban Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter jelezte: elképzelhető, hogy a kormány bővíti a magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok számára összeállított, összesen 200 millió eurós sürgősségi segélyalapot. "Nem hagyjuk magukra az árvízkárosultakat" - mondta a miniszter. Hozzátette: a rászorulókat azzal is támogathatják, hogy mentesítik bizonyos adófizetési kötelezettségek alól.

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) első becslése szerint az árvíz miatt várhatóan nagyobb kár keletkezik, mint a legutóbbi, 2002-es nagy árvíz idején, amikor a természeti csapás 11 milliárd euró nemzetgazdasági kárt okozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bősnél már tetőzött a Duna, Pozsonyban a korlátozások feloldására készülnek

A Csallóközben Bősnél éjszaka már tetőzött a Duna, vízszintje ezen a szakaszon lassú, de folyamatos… Tovább olvasom